Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O UDŽBENICIMA: Propis do kraja nedelje pred Vladom, a do kraja marta 2018. godine očekuje se i njegovo usvajanje u Narodnoj skupštini RS


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević uputiće ove nedelje dopis školama da pričekaju i ne nabavljaju udžbenike preko posrednika, već da to čine preko školskih zadruga kako bi kompleti koje roditelji plaćaju bili jeftiniji.

Novi Nacrt zakona o udžbenicima biće u četvrtak na Vladi Republike Srbije, najavio je ministar, i do kraja marta biće usvojen, a škole koje ne budu žurile sa nabavkom imaće brojne povoljnosti za roditelje i đake.

- Škole koje ne budu žurile imaće jeftinije udžbenike, digitalne udžbenike, biće paket obaveznih naslova. Dodatni naslovi idu preko školskih biblioteka - rekao je Šarčević.

Upitan šta sa školama koje su već roditeljima poslale uputnice gde se udžbenici nabavljaju preko posrednika, Šarčević je rekao da oni koji su počeli nabavku preko posrednika teško da tu može nešto da se menja.

Mnogi su, dodaje, prelazni period iskoristili za lične interese i "lov u mutnom" i nisu se vodili interesima đaka i njihovih roditelja.

- Zakon o udžbenicima ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015 i 113/2017 - dr. zakon) je neko iskoristio da se po njemu ponaša, a sve pod izgovorom da roditelji imaju više rata za kupovinu udžbenika - pojasnio je ministar i dodao da te škole neće da sačekaju novi zakon da roditelji imaju više povoljnosti.

Dodaje da će "biti mudar i progutati" to što neke škole već nabavljaju udžbenike preko posrednika, iako mogu da osnuju školske zadruge, ali da će to imati u vidu kada bude došlo na red vrednovanje škola.

- Etos ima veliki značaj u vrednovanju škola. Ovde nema etosa - zaključio je Šarčević.

Izvor: Vebsajt Blic, 12.03.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija