Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: Obaveza Srbije iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je da omogući strancima da pod jednakim uslovima mogu kupovati nepokretnosti i poljoprivredno zemljište stupa na snagu 1. septembra 2017. godine. Izmenama Zakona Srbija će pokušati da ograniči broj stranaca koji će moći da kupuju zemlju


Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) naša zemlja se obavezala da će od 1. septembra 2017. godine omogućiti stranim državljanima i firmama da kupuju zemlju (i sve druge nepokretnosti) pod jednakim uslovima kao i građani Srbije.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 65/2008 - dr. zakon, 41/2009 i 112/2015) biće izmenjen kako bi se ograničila liberalizacija tržišta poljoprivrednog zemljišta, najavio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović, navodeći da će do septembra 2017. godine sve biti usklađeno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

"Mi ćemo izmeniti Zakon i do 1. septembra ćemo napraviti tako da nelibralizujemo u potpunosti nego da ta lica fizička koja žele da budu vlasnici zemlje moraju da imaju prebivalište na teritoriji Srbije duži vremenski period", rekao je Nedimović.

Isto tako će biti urađeno i sa pravnim licima, dodao je ministar.

On kaže i da će se koristiti iskustva Slovenije i Mađarske.

Izvor: Vebsajt RTV, 13.03.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija