Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O POSTUPKU UTVRĐIVANJA ČINJENICA O POLOŽAJU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA U PORODILIŠTIMA U REPUBLICI SRBIJI: SAVET EVROPE NAVODI DA JE NACRT ZAKONA NEDOREčEN, JER OSTAVLJA OTVORENA PITANJA, POSEBNO ONA KOJA SE TIčU NADLEżNOSTI SUDOVA I SPECIJALNIH POLICIJSKIH JEDINICA KOJE ćE ISTRAżIVATI OVE SLUčAJEVE, KAO I PROCES PRIKUPLJANJA INFORMACIJA IZ MEDICINSKIH USTANOVA


Komitet ministara Saveta Evrope pozvao je Srbiju da hitno usvoji poseban zakon o navodno nestalim bebama iz porodilišta u Srbiji kako bi se obezbedili mehanizmi za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava "Zorica Jovanović protiv Srbije" i pružile informacije o sudbini nestale dece i individualno obeštećenje za roditelje.

Na sastanku u Strazburu konstatovano je da su srpske vlasti pripremile novi Nacrt zakona o postupku utvrđivanja činjenica o položaju novorođene dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji.

U odluci se navodi da su u novom Nacrtu zakona uzeta u obzir brojna pitanja na koja su ranije ukazivali SE i predstavnici civilnog društva, a posebno u vezi sa nadležnošču sudova i procedurama za prikupljanje dokaza.

SE primećuje da novi Nacrt zakona ostavlja otvorena pitanja, posebno ona koja se tiču nadležnosti sudova i specijalnih policijskih jedinica koje će istraživati ove slučajeve, kao i proces prikupljanja informacija iz medicinskih ustanova, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Predstavnici 47 zemalja članica ohrabruju Srbiju da se pozabavi ovim pitanjima koja su od posebnog značaja za roditelje nestalih beba.

Komitet ministara SE apeluje na vlasti u Beogradu da što hitnije usvoje poseban zakon o nestalim bebama, navodi se u odluci.

Najveća panevropska organizacija razmatraće dokle je Srbija došla u izvršenju presude na sastanku koji će se održati u septembru 2016. godine u Strazburu.

Na prethodnom sastanku Komiteta ministara posvećenom izvršenju presuda Suda u Strazburu, SE je izrazio zabrinutost zbog toga što Srbija nije poštovala krajnji rok za primenu presude o nestalim bebama.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i da joj obezbedi sve informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Čupriji pre više od 30 godina. Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz srpskih porodilišta. Rok za izvršenje ove presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

Izvor: Vebsajt Novosti, 11.03.2016.
Naslov: Redakcija