Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI SET NOVIH ZAKONA IZ OBLASTI RADNO-PRAVNIH ODNOSA: USVAJANJE NOVIH ZAKONA RADI DALJEG USKLAđIVANJA SA DIREKTIVAMA EVROPSKE UNIJE


Posle izbora Srbija bi trebalo da dobije set novih zakona koji se odnose na radno-pravne odnose, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na završnoj konferenciji tvining projekta Evropske unije "Unapređenje socijalnog dijaloga".

Kako su istakli učesnici skupa socijalni dijalog u Srbiji, između države, poslodavaca i zaposlenih napreduje svakog dana, iako je potrebno još mnogo raditi kako bi on ispunio očekivanja sve tri strane.

Jedan od konkretnih rezultata te komunikacije će biti donošenje zakona o:

  • socijalnom preduzetništvu,
  • agencijama za privremeno zapošljavanje,
  • mirnom rešavanju sporova,
  • sezonskom radu i
  • štrajku.

Ministar je podsetio i da je bilo mnogo kritika da će socijalni dijalog zamreti posle usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 75/2014) i da će nestati uloga sindikata, ali da je vreme pokazalo da se to nije dogodilo.

"Uloga sindikata i poslodavačkih organizacija je ojačana. Socijalni dijalog je svakako uznapredovao, a jedan od ciljeva Ministarstva, jeste da se socijalno-ekonomski saveti uspostave u svakoj lokalnoj smoupravi u Srbiji", poručio je ministar.

Kako je istakao šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Majkl Devenport, socijalni dijalog prestavlja ključni element evropskog projekta od njenog početka, odnosno element kojim se postiže i ekonomski napredak i društvena stabilnost.

U kontekstu pristupanja Evropskoj uniji u zemljama kandidatima, poput Srbije, veoma je bitno da socijalni partneri civilnog društva budu sastavni deo reformskog procesa.

EU čvrsto veruje da socijalni partneri mogu dati znatan doprinos rešavanju izazova koje reformski proces podrazumeva, i to kroz javno zastupanje, konsultacije i nadzor aktivnosti Vlade na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Prema njegovim rečima, socijalni partneri i Vlada Republike Srbije efikasno su iskoristili pomoć EU i zajedno radili na podsticanju snažnijeg socijalnog dijaloga.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković, istakao je da je projekat EU omogućio Uniji poslodavaca da u pojedinim opštinama pokrene poslodavce na udruživanje praveći socio-ekonomske savete.

S druge strane sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, Zoran Mihajlović, rekao je da predstavnici zaposlenih nisu zadovoljni uspostavljenim nivoom socijalnog dijaloga, jer se zakoni iz radno-pravnih odnosa i dalje donose po hitnom postupku, bez konsultacije sa socijalnim partnerima.

Na skupu je istaknuto i da je radno zakonodavstvo Srbije spremno za dalje usklađivanje sa direktivama Evropske unije, da je uspostavljena efektivna mešavina politika za smanjenje udela neformalne ekonomije, da je dat pojednostavljen model kompleksnog pitanja reprezentativnosti i registracije sindikalnih i poslodavačkih udruženja...

Na lokalnom nivou 28 lokalnih socijalno-ekonomskih saveta je u potpunosti funkcionalno i operativno, i imaju kapacitete za osmišljavanje lokalnih akcionih planova koji bi odgovarali na lokalne probleme i potrebe.

Cilj tvining projekta "Unapređenje socijalnog dijaloga", koji je sa 1,5 miliona evra finansirala Evropska unija, bio je da osnaži i unapredi kvalitet socijalnog dijaloga u Srbiji, kao instrumenta koji će pomoći da Srbija ostvari ekonomski razvoj i unapredi uslove rada bližom harmonizacijom sa međunarodnim i stndardima rada Evropske unije.

U ostvarenju tog cilja više od 35 eksperata iz Slovačke je pomagalo Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i socijalnim partnerima da razviju kapacitet u smislu harmonizacije zakonodavstva u oblasti rada sa standardima EU koji se odnose na radno vreme, godišnjim odmorom, zaštitom radnika u slučaju kolektivnog optuštanja, insolventnosti poslodavca, zaštitom mladih na radu, jednakim tretmanom muškaraca i žena u zapošljavanju...

Izvor: Vebsajt Tanjug, 11.03.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija