Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RADIONICA RUSIJA-SRBIJA: Upoznavanje privrednika iz Srbije sa propisima u Rusiji


U Privrednoj komori Srbije predstavljena je radionica „Srbija-Rusija: Izvoz bez granica“ čiji je cilj upoznavanje privrednika iz Srbije sa propisima u Rusiji kako bi se trgovinska saradnja dve zemlje unapredila.

Predsednik PKS Željko Sertić kazao je na otvaranju tog skupa da Srbija i Rusija imaju dobru ekonomsku saradnju, ali da bi ona mogla da bude još veća i da treba bolje iskoristiti mogućnosti bescarinske trgovine za oko 99 odsto roba.

On je naveo da je u robnoj razmeni sa Rusijom konstantno prisutan deficit na srpskoj strani, ali da se ukupna razmena stalno povećava i da je u 2013. premašila tri milijarde dolara što je rast od 11,6 odsto u odnosu na 2012, a prvi put u poslednjih nekoliko godina i izvoz iz Srbije u Rusiju u prošloj godini premašio je milijardu dolara.

Sertić je dodao i da je u 2013. povećan i broj kompanija iz Srpije koje rade na tržištu Rusije.

„Održavanje ove radionice je veoma važno jer privrednici iz prve ruke mogu da dobiju informacije o mogućnostima poslovanja na ruskom tržištu, a one su za njih veoma važne“, naglasio je predsednik PKS-a.

On je dodao da je veoma značajno da se i država više uključi da se stvore uslovi za još bolju saradnju sa Rusijom i kako je naglasio, otklone barijere da se što više proizvoda iz Srbije nađe na ruskom tržištu.

Direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA Vladimir Milenković kazao je da je Rusija sa 144 miliona stanovnika veoma atraktivno tržište za sve izvozno orjentisane zemlje, naglašavajući da je ruska ekonomija jedna od najbrže razvijajućih.

On je potsetio da dve države već sarađuju i imaju projekte u energetskoj, saobraćajnoj i bankarskoj oblasti, ali da bi saradnju mogle da ojačaju u industriji i poljoprivredi posebno u izvozu voća, povrća, mesa, sireva i mlečnih prerađevina iz Srbije.

Specijalni savetnik prvog potpredsednika Vlade Srbije, Nemanja Stevanović kazao je da su Ruske investicije bile veoma korisne za Srbiju, naglasivši da „tek predstoje najbolji dani saradnje dve slovenske republike“.

Na skupu je pročitano i pismo zamenika ruskog premijera Dmitrija Rogozina u kome se navodi da Srbija i Rusija treba da šire kontakte imajući u vidu istorijsku blizinu dva naroda i da je današnja radionica važan korak u procesu daljeg plasmana proizvoda iz Srbije na rusko tržište.

Današnju radionicu organizovali su PKS, SIEPA i Institut za međunarodnu integraciju.

Prema ranijim podacima PKS-a, Rusija je četvrti partner Srbije u izvozu u 2013. sa učešćem od oko 7,2 odsto, a treći u uvozu sa učešćem od devet odsto. Najzastupljeniji proizvodi u izvozu iz Srbije na rusko tržište su: hula-hop i samodržeće čarape od sintetičkih vlakana, dok Srbija iz Rusije najviše uvozi sirovu naftu, gas i sirovi nelegirani aluminijum.

Izvor: Tanjug