Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O DOPUNAMA ZAKONA O PRIVREMENOM REGISTRU DRŽAVLJANA REPUBLIKE SRBIJE OD 16 DO 29 GODINA KOJIMA SE UPLAĆUJE NOVČANA POMOĆ ZA UBLAŽAVANJE POSLEDICA PANDEMIJE BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2 – Tekst propisa


Član 1.

U Zakonu o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 (“Službeni glasnik RS”, broj 3/22), u članu 8. posle reči: “Novčana pomoć” dodaju se reči: “i dodatna novčana pomoć iz člana 9a ovog zakona”.

Član 2.

Posle člana 9. dodaje se član 9a koji glasi:

“Član 9a

Licima iz člana 2. tač. 1) – 3) ovog zakona, koja su u skladu sa ovim zakonom ostvarila pravo na novčanu pomoć, isplaćuje se dodatna novčana pomoć pod uslovima i na način propisan ovim zakonom, a bez podnošenja prijave (u daljem tekstu: dodatna novčana pomoć).

Lica iz člana 2. tačka 1) ovog zakona koja su navršila 16 godina života od dana stupanja na snagu Zakona o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 (“Službeni glasnik RS”, broj 3/22), kao i lica iz člana 2. tačka 1) ovog zakona koja se u periodu od 15. do 30. januara 2022. godine nisu prijavila za uplatu novčane pomoći, a u trenutku prijave za dodatnu novčanu pomoć ispunjavaju uslove u skladu sa ovim zakonom, prijavljuju se za uplatu dodatne novčane pomoći – elektronski preko portala Uprave za trezor.

Prijava za uplatu dodatne novčane pomoći iz stava 2. ovog člana vrši se u periodu od 16. do 31. maja 2022. godine.

Isplata dodatne novčane pomoći vrši se u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu dinara prema evru koji utvrđuje Narodna banka Srbije na dan stupanja na snagu zakona o dopunama ovog zakona kojim se uvodi dodatna novčana pomoć (u daljem tekstu: Zakon).

Ministarstvo finansija počinje isplatu dodatne novčane pomoći u junu 2022. godine u skladu sa odredbama ovog zakona i propisa donetog za njegovo sprovođenje, kao i odredbama Zakona.

Odredbe ovog zakona koje se odnose na novčanu pomoć shodno se primenjuju i na dodatnu novčanu pomoć.”

Član 3.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije”.

IZ OBRAZLOŽENJA

II. RAZLOZI ZA DONOŠENjE ZAKONA

Imajući u vidu situaciju koja se nastavila nakon završetka vanrednog stanja u Republici Srbiji, kako bi se omogućilo ublažavanje ekonomskih posledica nastalih usled pandemije COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 neophodan je nastavak preduzetih mera ciljane podrške državljanima Republike Srbije od 16 do 29 godina, započetih na osnovu Zakona o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 (“Službeni glasnik RS”, broj 3/22), a koje imaju za cilj povećanje agregatne tražnje i privrednih aktivnosti uz stvaranje uslova za poboljšanje društvenog položaja ove kategorije lica kao oblasti od opšteg interesa za Republiku Srbiju. Naime, radi se o licima koja su u fazi školovanja, odnosno koja su upravo završila školovanje. Navedeno dovodi do činjenice da je ovoj kategoriji lica neophodno više vremena da ostvare zaposlenje, odnosno da savladaju tražene kompetencije i steknu iskustvo koje bi ih kvalifikovale na tržištu rada.

Prateći nužnost potrebe objedinjenog i sistemskog reagovanja kako bi se očuvala agregatna tražnja i podstakao oporavak privrednih aktivnosti, kao i rad privrednih subjekata u Republici Srbiji čija je delatnost obustavljena ili bitno otežana, nakon širokog i sveobuhvatnog analiziranja u punoj koordinaciji sa svim relevantnim činiocima i subjektima u Republici Srbiji, konstatovana je nužna potreba da Republika Srbija preuzme obavezu da izvrši uplatu dodatne novčane pomoći državljanima Republike Srbije od 16 do 29 godina – fizičkim licima od navršenih 16 do navršenih 29 godina života, na dan stupanja na snagu ovog zakona, koja su državljani Republike Srbije, koja imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije u skladu sa zakonom kojim se uređuju prebivalište i boravište građana, koja poseduju važeću ličnu kartu i koja se prijave za uplatu novčane pomoći u skladu sa ovim zakonom; primaocima novčane socijalne pomoći – fizičkim licima od navršenih 16 do navršenih 29 godina života, na dan stupanja na snagu ovog zakona, koja su državljani Republike Srbije i koja na dan stupanja na snagu ovog zakona ostvaruju novčanu socijalnu pomoć u smislu zakona kojim se uređuje socijalna zaštita, i licima u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija – fizičkim licima od navršenih 16 do navršenih 29 godina života, na dan stupanja na snagu ovog zakona, koja su državljani Republike Srbije i nad kojima se na dan stupanja na snagu ovog zakona sprovodi mera pritvora, kazna zatvora ili druga krivična sankcija u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u skladu sa zakonom kojim se uređuje izvršenje krivičnih sankcija, odnosno u skladu sa zakonom koji se primenjuje prema maloletnim učiniocima krivičnih dela, a u cilju smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su prevashodno i u činjenici da je u periodu nakon vanrednog stanja i globalne pandemije aktivnost privrede značajno ugrožena, te da je za njenu revitalizaciju neophodna podrška Republike Srbije koja se ovom merom pruža uz stvaranje uslova za poboljšanje društvenog položaja ove kategorije lica kao oblasti od opšteg interesa za Republiku Srbiju.

Imajući u vidu navedeno, predlaže se donošenje ovog zakona.

III. OBJAŠNjENjE OSNOVNIH PRAVNIH INSTITUTA I POJEDINAČNIH REŠENjA

U članu 1. Predloga zakona propisano je da se i dodatna novčana pomoć izuzima od izvršenja u smislu zakona kojim se uređuju izvršenje i obezbeđenje.

U članu 2. Predloga zakona propisuje se dopuna važećeg zakona članom 9a, kojim je propisano da se licima koja su u skladu sa zakonom ostvarila pravo na novčanu pomoć isplaćuje dodatna novčana pomoć bez podnošenja prijave, a da lica koja su od dana stupanja na snagu Zakona o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 (“Službeni glasnik RS”, broj 3/22) navršila 16 godina života, kao i lica koja se u periodu od 15. do 30. januara 2022. godine nisu prijavila za uplatu novčane pomoći, a u trenutku prijave ispunjavaju uslove, podnose prijavu za isplatu dodatne novčane pomoći. Takođe, propisan je iznos dodatne novčane pomoći, način i rok u kome će dodatna novčana pomoć biti isplaćena, kao i da se odredbe zakona koje se odnose na novčanu pomoć shodno primenjuju i na dodatnu novčanu pomoć.

U članu 3. Predloga zakona predviđeno je da ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije”.

IV. PROCENA FINANSIJSKIH SREDSTAVA POTREBNIH ZA SPROVOĐENjE ZAKONA

Sredstva za sprovođenje ovog zakona obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

V. RAZLOZI ZA DONOŠENjE ZAKONA PO HITNOM POSTUPKU

Predlaže se da se ovaj zakon donese po hitnom postupku, u skladu sa članom 167. Poslovnika Narodne skupštine (“Službeni glasnik RS”, broj 20/12 – prečišćen tekst), iz razloga što se ovim zakonom uređuju pitanja i odnosi nastali usled pojave novih sojeva virusa SARS-CoV-2 što predstavlja okolnosti koje nisu mogle da se predvide, a nedonošenje ovog zakona po hitnom postupku moglo bi da prouzrokuje štetne posledice po život i zdravlje građana Republike Srbije, odnosno korisnika prava u skladu sa ovim zakonom.

VI. PREGLED ODREDABA KOJE SE DOPUNjUJU

Član 8.

Novčana pomoć I DODATNA NOVČANA POMOĆ IZ ČLANA 9A OVOG ZAKONA ne može biti predmet izvršenja u smislu zakona kojim se uređuju izvršenje i obezbeđenje.

ČLAN 9A

LICIMA IZ ČLANA 2. TAČ. 1) – 3) OVOG ZAKONA, KOJA SU U SKLADU SA OVIM ZAKONOM OSTVARILA PRAVO NA NOVČANU POMOĆ, ISPLAĆUJE SE DODATNA NOVČANA POMOĆ POD USLOVIMA I NA NAČIN PROPISAN OVIM ZAKONOM, A BEZ PODNOŠENjA PRIJAVE (U DALjEM TEKSTU: DODATNA NOVČANA POMOĆ).

LICA IZ ČLANA 2. TAČKA 1) OVOG ZAKONA KOJA SU NAVRŠILA 16 GODINA ŽIVOTA OD DANA STUPANjA NA SNAGU ZAKONA O PRIVREMENOM REGISTRU DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE OD 16 DO 29 GODINA KOJIMA SE UPLAĆUJE NOVČANA POMOĆ ZA UBLAŽAVANjE POSLEDICA PANDEMIJE BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2 (“SLUŽBENI GLASNIK RS”, BROJ 3/22), KAO I LICA IZ ČLANA 2. TAČKA 1) OVOG ZAKONA KOJA SE U PERIODU OD 15. DO 30. JANUARA 2022. GODINE NISU PRIJAVILA ZA UPLATU NOVČANE POMOĆI, A U TRENUTKU PRIJAVE ZA DODATNU NOVČANU POMOĆ ISPUNjAVAJU USLOVE U SKLADU SA OVIM ZAKONOM, PRIJAVLjUJU SE ZA UPLATU DODATNE NOVČANE POMOĆI – ELEKTRONSKI PREKO PORTALA UPRAVE ZA TREZOR.

PRIJAVA ZA UPLATU DODATNE NOVČANE POMOĆI IZ STAVA 2. OVOG ČLANA VRŠI SE U PERIODU OD 16. DO 31. MAJA 2022. GODINE.

ISPLATA DODATNE NOVČANE POMOĆI VRŠI SE U IZNOSU OD 100 EVRA U DINARSKOJ PROTIVVREDNOSTI PO ZVANIČNOM SREDNjEM KURSU DINARA PREMA EVRU KOJI UTVRĐUJE NARODNA BANKA SRBIJE NA DAN STUPANjA NA SNAGU ZAKONA O DOPUNAMA OVOG ZAKONA KOJIM SE UVODI DODATNA NOVČANA POMOĆ (U DALjEM TEKSTU: ZAKON).

MINISTARSTVO FINANSIJA POČINjE ISPLATU DODATNE NOVČANE POMOĆI U JUNU 2022. GODINE U SKLADU SA ODREDBAMA OVOG ZAKONA I PROPISA DONETOG ZA NjEGOVO SPROVOĐENjE, KAO I ODREDBAMA ZAKONA.

ODREDBE OVOG ZAKONA KOJE SE ODNOSE NA NOVČANU POMOĆ SHODNO SE PRIMENjUJU I NA DODATNU NOVČANU POMOĆ.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine, 10.02.2022.
Naslov: Redakcija