Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: NALED predlaže pojednostavljenje postupka legalizacije i uvođenje norme za ozakonjenje


Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 83/2018) iz oktobra 2018. godine postupak ozakonjenja objekata u Srbiji dodatno je iskomplikovan, smatraNALED, kao i da je ovo zakonsko rešenje nepravično jer omogućava nesavesnim investitorima da ozakone "divlju gradnju", dok ozakonjenje uskraćuje savesnim kupcima nekretnina u zgradama na kojima se odstupilo od građevinske dozvole.

U novoj Sivoj knjizi, NALED preporučuje Ministarstvu građevinarstva da ubrza i pojednostavi postupak ozakonjenja i predlažu da se organima nadležnim za ovaj posao uvede mesečna norma, obzirom da je rok za ozakonjenje do 2023. godine, a da u zemlji ima oko 2 miliona objekata koji čekaju da prođu ovu proceduru.

Nakon 3. novembra 2023. godine, ukoliko ne stignu na red da budu ozakonjeni, objekti bi trebalo da budu srušeni.

Međutim, računica NALED-a pokazuje bi na republičkom nivou trebalo da se mesečno ozakoni preko 33. 000 objekata, od čega je polovina stambenih objekata, što prema mišljenju struke opet otvara pitanje kapaciteta i kvaliteta procesa, odnosno propusta prilikom ozakonjenja.

"Imajući u vidu da je Republika Srbija u postupku privatizacije prodavala privredna društva sa nepokretnostima koje su u režimu ozakonjenja, predlažemo da se u odnosu na takve objekte propiše hitnost postupka, jer su privrednici koji su investirali u te objekte dovedeni u položaj da tim objektima ne mogu raspolagati, niti ih mogu priključivati na dodatnu infrastrukturu pre okončanja postupka ozakonjenja".

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju onemogućeno je i ozakonjenja posebnih delova stambenih zgrada, jer je propisano da se ti delovi ne mogu ozakoniti ako za zgradu u kojoj se nalaze nije izdata građevinska dozvola.

"Očigledno je da će ozakonjenje, koje se i do sada neefikasno sprovodilo, postati gotovo nesprovodivo u praksi, naročito kada je reč o stambenim zgradama koje su građene na osnovu građevinske dozvole od koje se odstupilo tokom gradnje", smatraju u NALED-u.

NALED na adresu resornog ministarstva upućuje i preporuke da se izmene pojedini članovi Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015, 41/2018, 44/2018 - dr. zakon, 83/2018, 31/2019 i 9/2020), da se pojednostavi obavljanje taksi prevoza, ukinu parafiskalni nameti u postupcima pribavljanja uslova za projektovanje i izgradnju, kao i da se uredi dostava rešenja katastra građanima na kućne adrese.

Izvor: Vebsajt RTV, 11.02.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija