Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Doneta Uredba o kriterijumima za određivanje kategorija stranaca kojima se privremeni boravak u Republici Srbiji može odobriti nezavisno od osnova za odobrenje privremenog boravka


Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o kriterijumima za određivanje kategorija stranaca kojima se privremeni boravak u Republici Srbiji može odobriti nezavisno od osnova za odobrenje privremenog boravka.

Ovom Uredbom definišu se kriterijumi za odobravanje boravka u Srbiji za inostrane osnivače inovativnih startapova, osobe sa visokoškolskom spremom koje žele da se zaposle u Srbiji, kao i za privatne investitore.

Srbija na ovaj način, nakon nedavnog uvođenja poreskih podsticaja za zapošljavanje stranaca koji su potrebni domaćoj privredi, nastavlja da podiže atraktivnost svog poslovnog okruženja u međunarodnim okvirima, kako bi najkvalitetnije ideje iz čitavog sveta mogle da se razvijaju u Srbiji.

Na sednici je usvojena Strategija razvoja kulture Republike Srbije od 2020. do 2029. godine, kao osnovni strateški dokument kulturne politike naše zemlje.

Strategijom se planski i sistematski reguliše javni interes u oblasti kulture i određuju strateški prioriteti njenog razvoja u navedenom desetogodišnjem periodu.

U izradi ovog dokumenta, pored predstavnika Ministarstva kulture i informisanja, učestvovale su i relevantne institucije - Zavod za proučavanje kulturnog razvitka i druge republičke ustanove kulture, predstavnici organizacija civilnog društva i nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Na javnoj raspravi o nacrtu strategije učestvovala su reprezentativna udruženja u kulturi, obrazovne i naučne institucije i samostalni umetnici. Proces izrade strategije pratio je Nacionalni savet za kulturu.

Vlada je usvojila i Uredbu o bezbednosti i zaštiti dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija.

S obzirom na to da je zaštita dece na internetu jedan od prioriteta Vlade Srbije, ovim dokumentom obezbediće se preventivne mere, ali i podizanje svesti kod dece, roditelja i nastavnika o bezbednom načinu korišćenja interneta.

Predviđeno je i jedinstveno mesto na kojem će se pružati saveti i primati prijave u vezi zaštite i bezbednosti dece na internetu. Za navedene aktivnosti u 2020. godini, opredeljena su sredstva u iznosu od 12 miliona dinara.

Izvor: Vebsajt Vlade, 13.02.2020.
Naslov: Redakcija