Zastava Bosne i Hercegovine

UPOTREBA QR KODA KAO PODSTICAJA BEZGOTOVINSKIM OBLICIMA PLAĆANJA: Roba u prodavnicama i usluge uskoro će se plaćati korišćenjem mobilnog telefona i IPS kju-ar koda. Za ovu transakciju ne postoji provizija


Građani će uskoro moći robu u prodavnicama i usluge da plaćaju korišćenjem isključivo mobilnog telefona i IPS kju-ar koda na aplikaciji za mobilno bankarstvo. Za ovu transakciju ne postoji provizija. Trenutno se sistem testira na ograničenom broju mesta, jer je u toku tzv. pilot-produkcija. Već sada, u jednom trgovinskom lancu, proizvodi mogu da se pazare na ovaj način. U martu će preko IPS kju-ar koda moći da se izmire i dugovanja beogradskom "Infostanu" za februar. Uskoro će aplikacija biti ponuđena svim korisnicima i očekuje se širenje sistema. Da bi se ovaj način transakcije realizovao, trgovci i preduzeća u dogovoru sa svojom bankom treba da omoguće tu uslugu. Srbija prva u Evropi uvodi ovaj način instant plaćanja na prodajnim mestima. Narodna banka Srbije radi na realizaciji ovog projekta.

- Kupac će brzo, lako i jednostavno moći da obavi uplatu, a kod sebe neće morati da ima novac ili platnu karticu - objašnjavaju iz Narodne banke Srbije. - Sve što mu je potrebno je mobilni telefon i aplikacija za mobilno bankarstvo banke u kojoj ima otvoren račun.

Ističu da je prednost korišćenja IPS kju-ar kodova što mogu da se štampaju i na računima. Veliki broj javnih komunalnih preduzeća iz različitih lokalnih samouprava zainteresovan je za ovaj način naplate jer je ovo rešenje komfornije za građane. Potrošači će biti u mogućnosti da skeniranjem koda izmire svoje obaveze za struju, komunalije ili usluge mobilnih i kablovskih operatera. To će moći da učine u bilo koje doba dana i sa bilo kog mesta.

- Instant plaćanje na prodajnom mestu značajno i za trgovce, jer im omogućava da odmah imaju raspoloživ novac na svom računu - navode iz NBS. - Takođe, za njih su niže naknade u odnosu na one koje imaju kod transakcija preko kartica i koje nameću veliki internacionalni kartični sistemi.

Trenutno je instant plaćanje moguće na dva prodajna mesta jednog trgovinskog lanca koji učestvuje u testiranju aplikacije.

Potrošači će imati na raspolaganju dva modela za iniciranje instant plaćanja - "IPS pokaži" i "IPS skeniraj". Kada dođe na kasu u prodavnici, kupac će otvoriti aplikaciju za mobilno bankarstvo svoje banke i dobiće ponudu obe opcije.

Ako klikne na ikonicu "IPS pokaži" obaviće prvo identifikaciju unosom PIN-a, otiskom prsta ili skeniranjem lica. Posle toga će mu se pojaviti IPS kju-ar kod na ekranu telefona koji će trgovac skenirati čitačem ili kamerom na svom mobilnom uređaju na kojem je instalirana aplikacija za prihvatanje instant plaćanja.

Izborom druge opcije "IPS skeniraj", potrošač će pomoću kamere na svom telefonu očitati IPS kju-ar kod trgovca na njegovom mobilnom uređaju ili POS terminalu. Nakon toga, u aplikaciji kupca će se pojaviti iznos računa, čije plaćanje potvrđuje nekom od identifikacija - unosom PIN-a, otiskom prsta ili skeniranjem lica.

Prošle godine građani su putem aplikacija za mobilno bankarstvo obavili ukupno 22.250.000 transakcija. Prvi put je ova cifra premašila broj uplata koje su izvršene preko platforme za elektronsko bankarstvo, koja je iznosila 21.800.000.

Na kraju 2012. godine bilo je oko 66.000 korisnika koji su ugovorili uslugu mobilnog plaćanja, a na kraju prošle godine iznosio je oko 1.700.000.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. B. Talijan, 11.02.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija