Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU: Nadležni organi sprovode obuke i polaganje ispita i za osobe koje ne ispunjavaju neke od drugih zakonskih uslova za sticanje licence, pre svega uslov koji se tiče stručne spreme. NALED predlaže licenciranje privatnog obezbeđenja prema stručnoj spremi


Prema Zakonu o privatnom obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2013, 42/2015 i 87/2018 - dalje: Zakon) fizička lica - zaposleni na poslovima obezbeđenja moraju pribaviti licence za obavljanje tog posla ukoliko ispunjavaju uslove predviđene Zakonom, u koje, između ostalog, spada pohađanje obuke i polaganje ispita.

Međutim, kao problem u praksi NALED vidi to što nadležni organi sprovode obuke i polaganje ispita i za osobe koje ne ispunjavaju neke od drugih zakonskih uslova za sticanje licence, pre svega uslov koji se tiče stručne spreme.

Potrebno je kako navodi, jasno definisati način i ujednačiti praksu sprovođenja Zakona, adekvatnim izmenama Zakona ili instrukcijom MUP-a u vezi sa ocenjivanjem (pred)uslova za pohađanje obuke i polaganje ispita.

U pogledu izdavanja licenci zaposlenim licima - kod poslodavca kod koga je organizovana samozaštita, u situaciji kada je kako napominje, privreda već imala troškove za obuke lica koja neispunjavaju kriterijum potrebne stručne spreme, NALED predlaže - kategorisanje licenci.

Kategorizacija bi bila obavljena tako što bi, prema ideji NALED-a, nakon obuke i položenog ispita, licence za poslove obezbeđenja sa oružjem mogla dobiti samo lica koja imaju najmanje IV stepen stručne spreme.

Lica koja ne ispunjavaju ovaj uslov u pogledu stručne spreme, ali imaju određene godine radnog staža na poslovima obezbeđenja (najmanje tri godine), mogla dobiti samo licencu za poslove obezbeđenja bez oružja, navodi NALED i za ovu kategoriju predlaže uvođenje dodatnih periodičnih provera, zdravstvenu proveru, obuku...

Takođe sugeriše razdvajanje uslova za dobijanje licenci kod samozaštite i društava koja se profesionalno bave poslovima obezbeđenja.

Konstatujući da su izmenama Zakona u novembru 2018. uvedene nove vrste licenci za fizička lica, između ostalog, licence za obavljanje poslova fizičko tehničke zaštite sa ili bez oružja, NALED ukazuje da obe vrste licenci podrazumevaju da fizičko lice ima najmanje IV stepen stručne spreme.

S druge strane, kako navodi, uvedena je i licenca za obavljanje redarske službe od strane fizičkog lica za koji je, između ostalog, potrebno polaganje obuke, ali ne i srednja stručna sprema.

Izvor: Vebsajt RTV, 11.02.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija