Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZMENA SETA OBRAZOVNIH ZAKONA: Predviđeno uvođenje jedinstvenog obrazovnog broja


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srbije obrazlažući prosvetne zakone da se Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, odnosi isključio na elektronsko vođenje administracije u predškolskim ustanovama.

Šarčević je objasnio da je u starom zakonu pisalo da se ona može voditi i pisano i elektronski.

"Pre nepune dve godine radili smo sistemski zakon o obrazovanju i vaspitanju, a to su zakoni o predškolskom osnovnom i srednjem obrazovanju. Pošto život ide brže nego zakoni shvatili smo da neke stvari moramo dopuniti i one se odnose na informatički sistem i uvođenje jedinstvenog informacionog sistema u prosveti", rekao je Šarčević.

On je objasnio da jedinstveni informacioni sistem u prosveti ima za cilj da se dođe do ukupnog registra svih ustanova, registra zaposlenih i registra svih polaznika u obrazovnom sistemu Srbije.

"To je uvođenje takozvanog jedinstvenog obrazovnog broja. To dovodi do efikasnijeg celokupnog sistema obrazovanja i vaspitanja", istakao je Šarčević.

Kada je u pitanju osnovno obrazovanje i vaspitanje i te izmene se odnose na elektronsko vođenje dokumentacije.

Takođe, novina je da se drugi strani jezik vraća na staru formu, a to je kao predmet koji se ocenjuje i čija ocena ulazi u prosek i zaključne ocene.

Kada se govori o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, precizirano je da se propisuje opšti uspeh učenika zaključno sa izbornim programima, takođe, vladanje, razredni i popravni ispiti.

Kako kaže, usaglašavanja zakona se vrše najviše zbog uvođenja digitalnog sistema obrazovanja kroz Zavod za vrednovanje kvaliteta.

Prema njegovim rečima, taj zavod dobija Centar za obrazovnu tehnologiju.

"Takođe smo omogućili da se u inostranstvu, pošto imamo mnogo dopunskih škola, mogu pojaviti predavači, naši ljudi koji tamo žive, a stekli su određene kompetencije u sklopu svog obrazovanja", rekao je Šarčević.

Omogućeno je, kaže, stipendiranje i prema potrebama privrede za deficitarna zanimanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 11.02.2019.
Naslov: Redakcija