Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA:MUP će predložiti uvođenje krivičnog dela pripremanje teškog ubistva


Direktor policije MUP-a Republike Srbije Vladimir Rebić najavio je da će to ministarstvo predložiti uvođenje novog krivičnog dela u Krivični zakonik ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016) pripremanje krivičnog dela teško ubistvo, pre svega u cilju preventivnog delovanja.

Rebić je, obrazlažući predlog koji MUP priprema, ukazao na to da se, prema važećoj regulativi, lice za koje postoje određeni dokazi da priprema ubistvo ne može za to procesuirati, već eventualno za neko blaže krivično delo, kao što je nedozvoljeno držanje oružja.

On je ocenio da su spekulacije da bi zbog uvođenja ovog krivičnog dela na stotine građana moglo da završi u pritvoru potpuno apsurdne.

Policija, nadležna tužilaštva i sudije će, kako je istakao, hapsiti i određivati pritvor, kao i uvek, samo u slučajevima kada za to postoje konkretni dokazi.

U Srbiji je od 2013. godine na snazi tužilačka istraga, koja podrazumeva da policijski službenici rade isključivo po nalogu tužilaca, prikupljaju dokaze, koje tužilac procenjuje, i na kraju sudija za prethodni postupak donosi odluku o pritvoru ukoliko smatra da je prikupljeno dovoljno dokaza, objasnio je Rebić.

Direktor policije je naglasio da će, kao što je to ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i najavio, predstavnici MUP-a sa pomenutim predlogom izaći pred interresornu radnu grupu koja se bavi izradom predloga izmena i dopuna Krivičnog zakonika.

Tu radnu grupu čine predstavnici Ministarstva pravde, koji su nosioci izrade predloga, zatim Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Udruženja tužilaca i sudija, predstavnici advokatske komore, profesori Pravnog fakulteta u Beogradu i nevladine organizacije.

Sasvim sam siguran da ćemo svi zajedno temeljno razmotriti ovaj predlog i da će on, ukoliko procenimo da je to adekvatno, naći mesto u predlogu izmena Krivičnog zakonika, sa kojima će se potom izaći pred Narodnu skupštinu, zaključio je Rebić.

Izvor: Vebsajt Vlade, 11.02.2019.
Naslov: Redakcija