Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PREVOZU PUTNIKA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU: Autobuske stanice koje ne dobiju licencu, više neće moći da naplaćuju usluge ni prevoznicima ni putnicima i postaće stajališta za autobuse


Autobuske stanice u Srbiji koje do 12. februara 2018. godine nisu podnele zahtev za dobijanje licence za pružanje staničnih usluga, postala se obična autobuska stajališta. Ministarstvo saobraćaja je do sada izdalo samo pet licenci, a skoro dve trećine autobuskih stanica u Srbiji zbog vlasničke strukture, neće moći ni da ih dobije.

Licencu pod rednim brojem 1 dobila je autobuska stanica u Vrnjačkoj Banji, čiji je vlasnik firma "Novi autoprevoz". Direktor Ivan Dunjić kaže da je osnovni kriterijum bio da se obezbedi vlasništvo nad autobuskom stanicom, ali da se to pokazalo kao veliki problem za čak 90 odsto stanica u Srbiji.

"To je veliki problem za mnoga javna preduzeća, jer nemaju u svom vlasništvu autobusku stanicu. Manji je problem u mestima gde lokalne samouprave imaju vlasništvo nad stanicama, jer je onda jednostavnije da se ono prebaci u vlasništvo preduzeća. Veliki je problem u slučajevima kada je država vlasnik ili ako je mešovito, kao što je to slučaj u Kraljevu, gde je i zgrada pod hipotekom, a firma u stečaju", rekao je Dunjić.

Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kažu da je samo pet autobuskih stanica u Srbiji dobilo licence za pružanje staničnih usluga.

"Nastavak obavljanja delatnosti omogućiće se svim privrednim subjektima koji već obavljaju delatnost staničnih usluga, ako do 12. februara 2018. godine podnesu zahtev za izdavanje licence za pružanje staničnih usluga. Oni koji ne podnesu zahtev, neće moći da nastave da pružaju i naplaćuju stanične usluge", navodi se u odgovoru Ministarstva.

Autobuske stanice koje ne dobiju licencu, više neće moći da naplaćuju usluge ni prevoznicima ni putnicima. U prevodu, postaće stajališta za autobuse.

Jedna od stanica kojoj preti da postane obično autobusko stajalište, jeste ona u Kraljevu. Naime, zemljište na kojoj se nalazi stanica je državno, a konverzija još nije sprovedena, iako je Grad Kraljevo podneo zahtev. Pored toga, ni zgrada nema vlasnika jer je pod hipotekom.

Izvor: Vebsajt N1, Nenad Božović, 11.02.2018.
Naslov: Redakcija