Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Ministarstvo poljoprivrede najavljuje rešavanje problema dugova poljoprivrednika za penziono i zdravstveno osiguranje koji iznose oko 185 milijardi dinara. Jedna od ideja je da kamate budu otpisane, a dugovi reprogramirani, ali će se konačno rešenje znati nakon dogovora sa Ministarstvom finansija. Po osnovu doprinosa za PIO još nisu pokrenute hipoteke, već su date samo opomene


Ubrzo se može očekivati rešenje problema dugova poljoprivrednika za penziono i zdravstveno osiguranje koji iznose oko 185 milijardi dinara, izjavio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović.

Ministar je ukazao da je jedna od ideja za rešenje tog problema da kamate budu otpisane, a dugovi reprogramirani, ali da će se konačno rešenje znati tek posle dogovora sa Ministarstvom finansija, sa kojim se već razgovara o tome.

"Veliki deo duga poljoprivrednika za doprinose za PIO koji su 155 milijardi, a za zdravstveno osiguranje 30 milijardi, su kamate koje su se godinama množile", naglasio je Nedimović.

Ministar je negirao da su pokrenute hipoteke za te dugove poljoprivrednika, naglašavajući da mu je u Poreskoj upravi rečeno da se te hipoteke odnose za neplaćeni PDV.

- Po osnovu doprinosa za PIO još nisu pokrenute hipoteke, već su date samo opomene - ukazao je Nedimović i dodao da treba razlikovati zaloge po osnovu doprinosa i po osnovu PDV-a.

Ministar je dodao da je ideja da se napravi priča vezana za penzijsko-invalidsko osiguranje na osnovu poljoprivrednog dohotka koji se napravi na jednom gazdinstvu i da se tačno opredeli odakle je potreba za obavezno PIO osiguranje, a gde je granica dobrovoljnosti.

- Ne želimo da teramo ljude koji imaju pola ili jedan hektar da ulaze u čitav sistem, ako to ne žele - rekao je Nedimović i dodao da mu je neverovatno da isto može da plaća doprinose neko ko ima jedan hektar i onaj ko ima 100 hektara.

Izvor: Vebsajt Blic, 10.02.2017.
Naslov: Redakcija