Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REPUBLIKA SRBIJA STEKLA STATUS POSMATRAČA U EVROPSKOJ MREŽI ZA PRAVOSUDNU SARADNJU U GRAĐANSKIM I PRIVREDNIM STVARIMA: U procesu evropskih integracija aktivno učešće u mreži će doprineti kvalitetu i brzini usaglašavanja propisa Republike Srbije sa relevantnim pravnim tekovinama Evropske unije sadržanim u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, te i samoj pripremi za punopravno članstvo u EU


Republika Srbija je stekla status posmatrača u Evropskoj mreži za pravosudnu saradnju u građanskim i privrednim stvarima.

Predstavnici Ministarstva pravde su učestvovali u svojstvu posmatrača na godišnjem sastanku Evropske mreže za pravosudnu saradnju u građanskim i privrednim stvarima koji je održan 1. i 2. februara 2016. godine u Briselu a na kojem je ujedno obeleženo 15. godina od osnivanja ove mreže.

Sticanje statusa posmatrača Evropske mreže za pravosudnu saradnju u građanskim i privrednim stvarima predstavlja važan korak ka unapređenju pravosudne saradnje sa državama članicama Evropske unije. Tim povodom, uvodničar Vera Jurova, komesarka za pravdu, potrošače i rodnu ravnopravnost, poželevši dobrodošlicu novim posmatračima, Republici Srbiji i Crnoj Gori, istakla je da novi status pruža mogućnost uspostavljanja kontakata koji će podstaći međunarodnu saradnju i ubrzati proces pristupanja. U procesu evropskih integracija aktivno učešće u mreži će takođe doprineti kvalitetu i brzini usaglašavanja propisa Republike Srbije sa relevantnim pravnim tekovinama Evropske unije sadržanim u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, te i samoj pripremi za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Evropska komisija deluje kao sekretarijat mreže, priprema sastanke i predsedava im, te održava inovativnu zaštićenu informacionu mrežu za komunikaciju između članica. Kroz mrežu, kontakt tačke država članica razmenjuju podatke i iskustva, rešavaju praktične probleme, identifikuju slučajeve najbolje prakse i održavaju stalne bliske veze sa profesionalnim udruženjima i komorama u ovoj oblasti, kako u domenu prava Evropske unije tako i međunarodnog prava.

Pravosudna saradnja država članica je značajno olakšana uspostavljanjem ovakvog informacionog sistema za članice mreže, kao i pristup pravdi za građane i privredu, kroz javno dostupnu internet prezentaciju mreže, kojoj možete pristupiti ovde. Javno su dostupni podaci o materijalnom i procesnom građanskom pravu država članica, koji su tematski grupisani (npr. o pravosudnim profesijama i sistemima, pravnoj pomoći, načinu dostavljanja, rokovima, propisima, sudskoj praksi, i sl.).

Informativni spot o mreži možete odgledati ovde.

Portal evropskog e-Pravosuđa.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde, 10.02.2017.
Naslov: Redakcija