Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

RASPISAN JAVNI POZIV ZA ZAKUP POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI: Rok za prijavu 15. mart 2017. godine


Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine raspisalo je 13. februara 2017. godine javni poziv za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

- Pravo na zakup imaju sva pravna lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu. Oni treba da dostave investicioni plan koji se odnosi na ulaganja u sektor poljoprivrede, odnosno sektor poljoprivredno-prerađivačke industrije, radi započinjanja obavljanja nove delatnosti, proširenja postojeće delatnosti, diversifikacije postojećeg proizvodnog programa ili bitne promene u celokupnom proizvodnom procesu postojeće delatnosti - navodi se u javnom pozivu.

Ulaganja u sektor poljoprivredno-prerađivačke industrije jesu sva ulaganja koja se odnose na preradu poljoprivrednih proizvoda, kao i ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koja kao sirovinu koriste glavne ili sporedne proizvode poreklom iz poljoprivrede. Takođe, u obzir dolaze i ulaganja u oblast unapređenja genetskog potencijala u stočarstvu.

Opšta merila za ocenu investicionog plana su da se radi o ulaganju u nova osnovna sredstva (a koja se ne odnose isključivo na ratarsku proizvodnju), u iznosu od najmanje 3.000 EUR po hektaru, od čega minimum ulaganja za prerađivački kapacitet iznosi 500 EUR po hektaru, odnosno najmanje 500.000 EUR ukupne investicije (u periodu od tri godine od dana početka ulaganja u skladu sa dinamikom predviđenom ugovorom). U prvoj godini mora da se realizuje najmanje 30% investicije, osim u jedinicama lokalne samouprave koje imaju manje od 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Za prijave je zadužena Komisija za davanje saglasnosti na investicioni plan (koju je osnovalo Ministarstvo poljoprivrede). Za prijavu, neophodno je Komisiji podneti zahtev za ostvarivanje prava prvenstva zakupa, investicioni plan i tri izjave odgovornog lica.

Rok za podnošenje zahteva i potrebne dokumentacije je 15. mart 2017. godine.

Komisija će u roku od 30 dana od dana isteka roka za prijavu razmotriti sve dostavljene zahteve i investicione planove.

Izvor: Vebsajt eKapija, 13.02.2017.