Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

LEKARSKA KOMORA SRBIJE OSIGURAĆE DOKTORE OD PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI: Osiguranje lekara specijalista i opšte medicine od profesionalne odgovornosti pokrivaće iznos od 12.000 evra po jednom slučaju, odnosno koliko može da bude odštetni zahtev. Ovo osiguranje ne umanjuje krivičnu odgovornost lekara, ali će im omogućiti da imaju obezbeđenu plaćenu pravnu zaštitu u slučaju greške


Lekari u Srbiji ponovo će biti osigurani. Posle raspisivanja javne nabavke i tendera, Lekarska komora Srbije izabrala je osiguravajuću kuću koja će sve lekare u Srbiji osigurati dok leče pacijente u bolnicama, domovima zdravlja i klinikama, ali i kada budu radili dopunski, u nekoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi.

U narednim danima biće potpisan ugovor o osiguranju lekara od profesionalne odgovornosti, izjavio je direktor Lekarske komore Srbije, Milan Dinić.

Dinić je rekao da je osiguranje lekara od profesionalne odgovornosti u Srbiji postojalo pre šest godina, ali da je to sad Evropski standard i trend.

Osiguranje i lekara specijalista i opšte medicine od profesionalne odgovornosti pokrivaće iznos od 12.000 evra po jednom slučaju, odnosno koliko može da bude odštetni zahtev.

Prema njegovim rečima, ovo osiguranje nikako ne umanjuje krivičnu odgovornost lekara, ali će im omogućiti da rade malo rasterećeniji i da imaju obezbeđenu plaćenu pravnu zaštitu, jer zbog "velikog broja pacijenta koje imaju postoji verovatnoća da se desi neka greška".

"I pacijenti će na ovaj način dobiti neku kompenzaciju za eventualno neki nedostatak koji bi se desio. Osiguranje neće važiti samo u nekim specifičnim situacijama, estetske hirurgije ne u smislu unapređenja zdravlja već na zahtev pacijenta, ili kada su i pitanju i situacije koje predviđaju neke infekcije i koje nisu vezane za rad lekara", ukazao je Dinić.

Izvor: Vebsajt RTS, 12.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija