Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFERENTNA KAMATNA STOPA ZADRŽANA NA NIVOU OD 9,5 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou od 9,5 odsto.

Potvrđujući odlučnost da monetarna politika bude usmerena na trajno održavanje inflacije na nivou cilja, Izvršni odbor je konstatovao da je neophodno voditi opreznu monetarnu politiku, imajući pre svega u vidu kretanja i očekivan pad likvidnosti na međunarodnim finansijskim tržištima. Iako je znatno smanjena spoljna neravnoteža, prvenstveno zahvaljujući rastu izvoza, i dalje je prisutna potreba za eksternim finansiranjem.

Izvršni odbor očekuje da će dosledno sprovođenje mera fiskalnog prilagođavanja doprineti povećanju otpornosti domaće ekonomije na negativne efekte pomenutih dešavanja na međunarodnim finansijskim tržištima.

Izvršni odbor je konstatovao da su znatno smanjeni inflatorni pritisci i po osnovu tražnje i po osnovu troškova, kao i da su inflaciona očekivanja stabilizovana u granicama cilja.

Na današnjoj sednici Izvršni odbor je usvojio februarski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u četvrtak, 20. februara.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 6. marta.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 13.2.2014.