Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IGRAMA NA SREĆU: Priređivači klasičnih igara na sreću plaćaju naknade za priređivanje u iznosu od 60 odsto razlike između uplata i nagradnog fonda. Vlada može da da najviše deset dozvola za priređivanje igara na sreću u igračnicama, a može da je dobije firma čiji je osnovni kapital najmanje milion evra


Kazina, kladionice i ostale priređivače igara na sreću uskoro čekaju nova pravila. Ministarstvo finansija pripremilo je Nacrt zakona o igrama na sreću. Visine naknada koje će ubuduće plaćati, kao i depozita kojima će garantovati isplate su neke od glavnih novina. Država namerava da smanji koncentraciju ovakvih lokala na jednom mestu. Automati, ruleti i tiketi i dalje neće smeti da budu školi bliži od 200 metara, ali toliku razdaljinu će morati da sačuvaju i - međusobno.

Nacrt zakona je objavljen i tako je zvanično počela javna rasprava. Zainteresovani svoje primedbe mogu da dostave do 30. januara. Ovaj dokument predviđa da priređivači klasičnih igara na sreću plaćaju naknade za priređivanje u iznosu od 60 odsto razlike između uplata i nagradnog fonda. Vlada može da da najviše deset dozvola za priređivanje igara na sreću u igračnicama, a može da je dobije firma čiji je osnovni kapital najmanje milion evra.

U Udruženju "Leks alea" zadovoljni su što nova rešenja idu u pravcu smanjenja sivog tržišta.

- Povećavaju se naknade i bankarske garancije, i to daje ozbiljnost priređivačima, a na naše tržište ulazi sve više velikih stranih kompanija - kaže Ljiljana Stanarević iz Udruženja "Leks alea". - Povećanje naknada će povećati i budžetske prihode. Ono što trenutno izaziva polemiku jeste namera da se ne dozvoli da se ovakvi lokali otvaraju na razdaljinama manjim od 200 metara. Tako se dovode u monopolski položaj oni koji već rade.

S druge strane, u Udruženju UPIS ističu da im je potrebno vreme da detaljno prouče predložene izmene zakona.

- Na prvi pogled nam dosta stvari ne odgovara, otežava nam i poskupljuje uslove poslovanja, ali se nadamo da će se ispraviti tokom javne rasprave - ističe Rade Karan, direktor UPIS-a. - Znatno su povećane naknade i depoziti. Predviđeno rastojanje između objekata nam ne odgovara, ali razumemo nameru Vlade da se pojača prevencija maloletničkog klađenja.

U Nacrtu stoji da se dozvola za priređivanje posebnih igara na sreću u igračnicama daje na osnovu javnog poziva. Naknada za priređivanje posebnih igara na sreću u igračnicama utvrđuje se po stopi od tri odsto, kada igraju igrači jedan protiv drugog, do 25 odsto druge osnovice kada igraju protiv kuće. Firma koja organizuje igre na sreću na automatima mora da ima osnovni kapital od najmanje 250.000 evra, a da bi garantovala isplatu, u banci mora da ima depozit od 500 evra po automatu.

Klađenje može da organizuje firma čiji je osnovni kapital najmanje 250.000 evra. Za njih je naknada za priređivanje predviđena u visini od 15 odsto razlike ostvarenih uplata i isplata, ali ne može biti manja od 550 evra mesečno. Propisuje se i novi iznos depozita u banci - 5.000 evra po kladionici, odnosno 1,5 miliona evra za one koji imaju 300 i više ovakvih objekata.

Ko se bavi igrama na sreću preko elektronskih medija takođe će morati da ima kapital od 250.000 evra. Radi osiguranja isplate dobitaka u banci, očekuje se da ima namenski depozit u iznosu od 300.000 evra. Svakoga dana u kome se priređuju igre mora da obezbedi depozit u blagajni u iznosu od najmanje 10.000 evra.

Za ambiciozne priređivače, koji organizuju i automate i klađenje i onlajn igre, osnovni kapital mora da iznosi najmanje 750.000 evra.

Predviđen minimalni iznos mesečne naknade za automate bi trebalo da bude 40, umesto dosadašnjih 35 evra po uređaju. U slučaju kladionica obaveza se povećava sa 500 na 550 evra po kladionici. Organizatori onlajn igara bi trebalo umesto 7.500 da plaćaju 15.000 evra mesečno.

Nacrt zakona predviđa zabranu korišćenja automata koji nisu stavljeni u upotrebu i koji ne omogućavaju elektronsku razmenu podataka sa Upravom za igre na sreću. Uvodi se i zabrana vlasnicima i suvlasnicima sportskih klubova da organizuju klađenja u toj vrsti sporta.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. Bulatović, 11.01.2020.
Naslov: Redakcija