Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POJEDNOSTAVLJENOM RADNOM ANGAŽOVANJU NA SEZONSKIM POSLOVIMA U ODREĐENIM DELATNOSTIMA: Za jedan dan angažovanja radnika troškovi poreza i doprinosa postali su fiksni – oko 300 dinara, odnosno oko 6.000 dinara mesečno za 20 dana angažovanja radnika


Sezonske radnike u Srbiji, od kojih čak oko 70.000 godišnje bude ilegalno angažovano u poljoprivredi, u 2019. godini izgleda očekuju bolji dani. Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 50/2018 - dalje: Zakon) počeo je da se primenjuje od 8. januara 2019. godine, a pušten je u rad i elektronski portal Poreske uprave zahvaljujući kojem poljoprivredni poslodavci sada mogu svakodnevno da prijavljuju i odjavljuju radnike. Za razliku od ranijeg sistema, kada su za te poslove po radniku morali da utroše pet sati mesečno, sada takva procedura traje ne više od 10 minuta, a njihova obaveza je da to urade svakog dana do 10 časova, jer je jedino do tada odjava prihvatljiva.

Za jedan dan angažovanja radnika troškovi poreza i doprinosa postali su fiksni - oko 300 dinara, odnosno oko 6.000 dinara mesečno za 20 dana angažovanja radnika. Dosad su mesečni izdaci poslodavca na ime poreza i doprinosa po radniku u proseku iznosili 10.200 dinara. Od 2019. godine svaki radnik ima pravo na penzijsko i invalidsko i osiguranje za slučaj povrede na radu. Za vreme obavljanja sezonskih poslova neće biti izbrisan sa evidencije nezaposlenih, i dalje će imati pravo da prima naknadu iz fonda za nezaposlene ili socijalnu pomoć. Dobra vest je i to što će na taj način, elektronskim prijavljivanjem sezonca, Srbija konačno dobiti registar sezonskih radnika. To će poslodavcima ubuduće olakšati pronalaženje nove radne snage, a državi pomoći u suzbijanju sive ekonomije.

U NALED-u, koji je u saradnji sa Vladom Srbije i Nemačkom razvojnom agencijom pokrenuo reformu sistema zapošljavanja sezonaca u poljoprivredi, ističu da analize pokazuju da će za period od pet godina polovina trenutnog broja sezonskih radnika iz neformalnog sektora, a ima ih više od 30.000, kao i čak 90 odsto sezonskih radnika prijavljenih putem ugovora o privremeno-povremenim poslovima (njih je oko 3.000) biti prijavljeno preko e-portala zahvaljujući niskim troškovima i jednostavnoj prijavi radnika.

- Troškovi poslodavaca, kao što su uplate poreza, doprinosa i administrativni troškovi, smanjiće se za trećinu, od 316 evra godišnje, koliko su iznosili u doskorašnjem sistemu na 226 evra sa uvođenjem e-portala. Ukupni budžetski prihodi biće veći 15 miliona evra, a formalna zaposlenost će porasti za 33.000 radnika. Oni će imati pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje za slučaj povrede na radu, a i svim radnicima će teći radni staž - napominje Tisa Čaušević, iz NALED-a, koja vodi projekat "Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika".

Kada je u Srbiji pokrenuta reforma sistema zapošljavanja sezonskih radnika, susedna Hrvatska već je imala svoje načine delovanja u toj oblasti, dajući poslodavcima zakonske olakšice kako bi poboljšali status sezonskih radnika. Tamošnji radnik može da obavlja poslove najviše 90 dana u godini, iznos poreza i doprinosa je fiksan, utvrđuje se na godišnjem nivou. Koristi se sistem vaučera koji prodaje Finansijska agencija, dok sezonci kupuju obrazac koji služi kao ugovor za više sezonskih poslova i na koji se lepe vaučeri za svaki dan rada.

- Naš sistem je ipak napredniji jer je elektronski i ne zahteva nikakve dodatne obaveze - ni za poslodavca ni za sezonske radnike. Jer, u Hrvatskoj država unapred naplati svoje vaučere, a samo angažovano lice mora naknadno da ostvaruje svoja prava, ide u penzioni fond i upisuje doprinos. Kod nas je to urađeno na elektronski način. Angažovani radnik će odmah ostvariti svoja prava, a poslodavac će naknadno obaviti uplatu na mesečnom nivou. U tom smislu, naš sistem je pravedniji i prema sezonskim radnicima i prema poslodavcima - objašnjava Siniša Sekulić, analitičar u Sektoru za IKT Poreske uprave.

Počeo je da radi softver za prijavu sezonskih radnika, najavljuju u NALED-u, podsećajući da će poslodavci popunjavati evidencionu prijavu koja se nalazi na portalu sezonskiradnici.gov.rs. Prijava mora da sadrži najosnovnije podatke o sezonskom radniku - ime i prezime, JMBG i dane u kojima će on biti angažovan, odnosno zaposlen u toku jednog meseca. Softver je deo paketa koji će omogućiti punu primenu Zakona, kojim je predviđeno da poslodavci imaju obavezu da prijavljuju i odjavljuju sezonske radnike elektronskim putem Poreskoj upravi i to prvog dana angažovanja, a najkasnije do 10 časova pre podne.

Izvor: Vebsajt Politika, Marija Brakočević, 08.01.2019.
Naslov: Redakcija