Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POTPISAN SPORAZUM ZA SPREČAVANJE PRANJA NOVCA U SEKTORU GRAĐEVINARSTVA


Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, potpisala je sa v. d. direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Željkom Radovanovićem Sporazum o saradnji.

Mihajlović je istakla da je ovaj sporazum potpisan na osnovu dokumenta Vlade Srbije "Procena rizika od pranja novca i procena rizika od finansiranja terorizma", gde je sektor građevinarstva targetiran kao jedan od potencijalno rizičnih za pranje novca.

"Ovaj sporazum je izuzetno važan za Ministarstvo građevinarstva, posebno imajući u vidu da se u dokumentu koji je Vlada Srbije usvojila prošle godine naglašava da se plasiranje prljavog novca u nekretnine najčešće odvija kroz investiranje u izgradnju stambeno-poslovnih objekata i u kupovinu nepokretnosti. Ovim sporazumom učinićemo saradnju sa Upravom još efikasnijom, jer ćemo znati kada i na koji način da reagujemo", rekla je Mihajlovićeva.

Potpisivanjem ovog sporazuma Srbija je jedina zemlja u regionu koja je na ovaj način institucionalno regulisala oblast građevine i time prva koja na sistematski način rešava problem plasiranja "prljavog novca" u ovaj sektor.

Potpredsednica Vlade dodala je i da je Ministarstvo i do sada obaveštavalo i dostavljalo informacije i prijave kako Upravi za sprečavanje pranja novca, tako i tužilaštvu u slučajevima nelegalne gradnje.

"Prepoznali smo da je ovakav sporazum neophodan kao mehanizam kojim će Ministarstvo građevinarstva redovno obaveštavati Upravu o eventualnim sumnjama do kojih dolazi u obavljanju posla iz svoje nadležnosti, kao što su izdavanje građevinskih dozvola, ozakonjenje objekata ili inspekcijski nadzor, a zaposlene ćemo dodatno obučiti da takve slučajeve prepoznaju", rekla je ona.

Izvor: Vebsajt Danas, 08.01.2019.
Naslov: Redakcija