Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Roditeljska udruženja traže "leks specijalis" koji bi garantovao istrage u svakom pojedinačnom slučaju, kao i odgovornost za počinioce


Srbija bi u 2019. godini trebalo da donese propis kojim će, posle šest godina, konačno ispuniti presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz 2013. godine i rešiti problem nestalih beba. Većina roditeljskih udruženja traži "leks specijalis", koji bi garantovao istrage u svakom pojedinačnom slučaju kada postoji sumnja roditelja da im je dete oteto iz porodilišta i zatim proglašeno mrtvim, kao i odgovornost za počinioce.

Sa ovim zahtevom predstavnici beogradskog i vojvođanskog udruženja okupili su se nedavno ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, uz molbu da se "pomole da majke otetih beba pronađu svoju decu".

Radiša Viderović došao je sa suprugom iz Šapca:

- Naš sin je rođen 1983. u šabačkom porodilištu i naprasno prebačen u Beograd, na neonatologiju, gde mu se gubi svaki trag. Nikada nismo dobili nikakav papir da je preminuo, nije rađena obdukcija, nijedno groblje nam nije potvrdilo da je na njemu sahranjen. Možda dete i jeste preminulo, ali mi želimo verodostojne dokaze za to i da znamo gde počiva - kaže Radiša.

Slična je priča i Sonje Jevtić, čije je dete rođeno 1985. u beogradskom GAK "Narodni front". Kako kaže, iako se porodila prevremeno, dete je zaplakalo, okupano, povijeno i doneto joj da ga vidi. Posle pet dana njenom suprugu su rekli da im je sin preminuo.

- Nikada nije rađena obdukcija, niti postoji dokumentacija da je bilo gde sahranjen. Nijedno beogradsko groblje nije potvrdilo da je telo dopremljeno kod njih. Već 30 godina pokušavam da saznam istinu - kaže Sonja Jevtić.

SKUP roditelja ispred Hrama za Božić peto je po redu okupljanje pod nazivom "Država ćuti, ali mi više nećemo", kaže Ana Pejić iz Vojvođanskog udruženja roditelja.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 08.01.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija