Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: U staž osiguranja računa se vreme za koje je plaćen doprinos za PIO po bilo kom osnovu. Sveštenicima omogućeno da od honorara uplaćuju dodatak za staž


Sveštenici i verski službenici od oktobra prošle godine mogu uz redovno penzijsko i invalidsko osiguranje da sebi uplaćuju doprinose za sve honorarne poslove koje imaju kako bi sebi obezbedili veća primanja u starosti.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 73/2018) od septembra 2018. godine, uređeno je da se u staž osiguranja računa vreme za koje je plaćen doprinos za PIO po bilo kom osnovu. Ova izmena se odnosi i na periode pre stupanja izmena na snagu. Sada sveštenici plaćaju doprinose koji ne moraju da odgovaraju njihovim zaradama.

Monasima i sveštenicima je još pre tri i po decenije omogućeno penzijsko i invalidsko osiguranje, jer je od 1983. godine proširen krug samostalnih delatnosti pa su svi oni koji vrše svešteničku i versku službu dobili mogućnost da budu osigurani.

Od 2012. godine doprinose za verske službenike na najnižu osnovicu plaća država, odnosno Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama. Naime, crkve i verske zajednice dostavljaju Fondu spiskove sveštenika koji se nakon provere dostavljaju Poreskoj upravi. Protekle godine uplaćeni su doprinosi za 2.154 sveštenika.

Država godišnje potroši oko tri miliona evra na uplate verskim službenicima svih veroispovesti, kojih je u Srbiji registrovano 18.

Izvor: Vebsajt 021, 09.01.2019.
Naslov: Redakcija