Zastava Bosne i Hercegovine

REFORMA PARAFISKALNIH NAMETA, PORESKOG I INSPEKCIJSKOG SISTEMA: POčINJE SA RADOM KOORDINACIONO TELO ZA SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE


U Ministarstvu finansija održan je zajednički sastanak predstavnika Stručne grupe i Koordinacionog tela Vlade Srbije za borbu protiv sive ekonomije.

Sastanku su prisustvovali potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, ministar finansija Dušan Vujović, ministar privrede Željko Sertić sa saradnicima i predstavnici Izvršne kancelarije NALED-a. Prisutni ministri dali su punu podršku predloženim merama za suzbijanje sive ekonomije i uspostavljanje predvidivog i stabilnog poslovnog okruženja, naročito kroz reformu poreskog sistema, sistema inspekcija i reformu parafiskalnih nameta.

Utvrđeno je da će jedan od prvih zadataka Stručne grupe i Koordinacionog tela biti usvajanje osnovnih načela za razvoj Nacionalnog programa i Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije, a na osnovu mera koje su predložili NALED i Savez za fer konkurenciju. Stručnu pomoć u preciznijem definisanju ovih mera, konkretnih politika i pravaca delovanja, predstavnicima institucija države pružiće Sekretarijat za javne politike.

Na sastanku je postignut načelni dogovor da Koordinaciono telo za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, u četvrtak, 15. januara 2015. godine, održi svoj prvi konsitutivni sastanak, usvoji poslovnik o radu i radu Stručne grupe i donese konačnu odluku o imenovanju članova Stručne grupe iz redova ministarstava i privrede.

Planirano je da se sastanak Stručne grupe održi 19. januara 2015. godine, kada će biti usvojena osnovna načela za razvoj Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. Pored toga, stručna grupa će razmotriti dinamiku donošenja zakona o naknadama kojim bi se uveo veći stepen transparentnosti i reda u postojeći sistem parafiskalnih nameta.

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija, 13.01.2015.