Zastava Bosne i Hercegovine

NA PODRUČJIMA SVIH VIŠIH SUDOVA U SRBIJI DO KRAJA GODINE BIĆE FORMIRANE KANCELARIJE ZA IZVRŠENJE ALTERNATIVNIH SANKCIJA


"Alternativne sankcije za prekršajna i lakša krivična dela su budućnost. U zemljama Evropske unije procenat takvih izvršenja je 60 do 70 procenata dok je u Srbiji trenutno od 10.400 zatvorenika 490 u procesu alternativnog izvršenja kazni", rekao je Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović prilikom otvaranja kancelarije u Šapcu.

Ta kancelarija je 11. od 25 koliko je planirano da se otvori.

Prema njegovim rečima, alternativno izvršenje sankcija, elektronskim nadzorom, kućnim pritvorom i kućnim zatvorom je i ekonomski isplativo.

"Jedan dan zatvora košta 15 do 17 evra pa pored te uštede postoji i zarada koju obezbeđuje rad u javnom interesu. U 2013. godini tako je zarađeno sedam miliona dinara, bez uštede u zatvorskim danima", rekao je Stevović.

Kancelariju u Šapcu obezbedila je lokalna samouprava, a opremljena je nameštajem koji prave zatvorenici.

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević naglasio je da prednost alternativnog izvršenja zatvorskih sankcija očekuje kod kažnjavanja za narušavanje javnog reda i mira i stvaranja divljih deponija.

"Grad Šabac sarađuje sa upravom za izvršenje krivičnih sankcija od 2010. godine, a kancelarija za alternativno izvršenje sankcija će omogućiti da pre svega prekršioci komunalnog reda adekvatno budu kažnjeni. Onaj ko prlja grad, pravi divlje deponije, zaslužuje i mogućnost da grad čisti", rekao je Milošević novinarima.

U Šapcu trenutno alternativnim merama kaznu izdržava 15 osoba, koje su u sistemu elektronskog nadzora ili u kućnom pritvoru.

Izvor: RTV