Zastava Bosne i Hercegovine

OKRUGLI STO “PROŠIRENJE NADLEŽNOSTI JAVNIH BELEŽNIKA U VANPARNIČNOM POSTUPKU I PRIMENA ZAKONA O POSTUPKU UPISA U KATASTAR NEPOKRETNOSTI I KATASTAR INFRASTRUKTURE”: 14. decembra 2023. godine u okviru Kopaoničke škole prirodnog prava


Okrugli sto posvećen javnom beležništvu u Srbiji, aktuelnom trenutku i planovima za budućnost ove pravosudne profesije održaće se 14. decembra na Kopaoniku u okviru Kopaoničke škole prirodnog prava.

Ovaj okrugli sto fokusiraće se na teme “Proširenje nadležnosti javnih beležnika u vanparničnom postupku” i “Primena Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture”, sa ciljem da se o ovome argumentovano i stručno diskutuje s kolegama pravnicima iz drugih pravosudnih profesija, saopštila je Javnobeležnička komora Srbije (JKS).

Javno beležništvo ušlo je u desetu godinu od uvođenja u pravni sistem Srbije i za to vreme postiglo zaista značajne rezultate, važne pre svega za pravnu sigurnost građana. Naši rezultati posebno su vidljivi u sferi prometa nepokretnosti, gde je broj sudskih predmeta proistekao iz ugovornih odnosa sveden na nivo statističke greške. Naravno, i vanparnične postupke iz naše nadležnosti, a tu posebno mislim na ostavinske postupke, sprovodimo veoma efikasno, i time smo značajno rasteretili pravosuđe – istakao je predsednik JKS Srbislav Cvejić, koji će biti jedan od učesnika okruglog stola na Kopaoniku.

Prema njegovim rečima, upravo se u tim rezultatima krije potreba za stručnom diskusijom o mogućnostima za proširenje nadležnosti u vanparničnim postupcima, kao i o primeni Zakona o postupku upisa u katastar.

Javnobeležnički sistem u našoj zemlji je za prethodnih devet godina napravio velike pomake. Mi danas imamo 223 javna beležnika, kojima će se uskoro pridružiti još 11 novoimenovanih kolega. U radu na napretku profesije, ipak, veoma je važno da učestvuje čitava pravna struka, koja ima dobar uvid u rezultate, ali i mogućnosti i perspektive javnog beležništva u Srbiji – dodao je Cvejić, pozivajući kolege da se pridruže javnim beležnicima u diskusiji na okruglom stolu na Kopaoničkoj školi prava.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 11.12.2023.
Naslov: Redakcija