Zastava Bosne i Hercegovine

POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA ZAPOSLENE U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA I DOMOVIMA UČENIKA: Broj dece i imovinsko stanje više nisu glavni kriterijumi za utvrđivanje viška zaposlenih u školama


Uvažavajući mišljenje Zaštitnika građana, Ministarstvo prosvete i reprezentativni prosvetni sindikati dogovorili su izmene Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika prema kojima broj dece i imovinsko stanje više nisu među glavnim već su postali dopunski kriterijumi za utvrđivanje zaposlenih za čijim je radom prestala potreba.

Zaštitnik građana je postupajući po sopstvenoj inicijativi uputio mišljenje Ministarstvu prosvete da u Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika treba izmeniti kriterijume za utvrđivanje zaposlenih za čijim je radom prestala potreba, sa punim ili nepunim radnim vremenom, propisanih članom 34. stav 1. tačka 5. i tačka 7.

Zaštitnik građana je ukazao da je potrebno izmeniti kriterijum - imovno stanje zaposlenog i kriterijum – broj dece predškolskog uzrasta, odnosno dece na redovnom školovanju do 26 godine starosti, tako što će se isti primenjivati samo kao dopunski, a ne kao glavni kriterijum.

Ministarstvo prosvete je usvojilo mišljenje Zaštitnika građana na taj način što je pregovaralo sa reprezentativnim sindikatima, sa kojima je zatim Vlada Republike Srbije 21. oktobra 2022. godine zaključila Poseban kolektivni ugovor o izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika kojim je propisano da se kriterijumi imovno stanje zaposlenog i broj dece primenjuju kao dopunski kriterijumi, odnosno u slučajevima kada više zaposlenih ima isti broj bodova.

Istim izmenama Posebnog kolektivnog ugovora prihvaćeno je još jedno mišljenje Zaštitnika građana doneto nakon postupka pokrenutog po pritužbi Sindikata obrazovanja Srbije, Odbor Jablaničkog okruga, da škole nepravilno i nezakonito primenjuju članove 34-36. Posebnog kolektivnog ugovora što dovodi do povrede i ugrožavanja prava zaposlenih, kao i regularnosti sprovođenja postupka bodovanja zaposlenih za čijim radom je prestala potreba.

Mišljenje Zaštitnika građana da je potrebno urediti sastav i broj članova komisije koja direktoru obrazovne ustanove daje predlog zaposlenog za čijim radom je prestala potreba uvaženo je tako što je izmenama Posebnog kolektivnog ugovora propisalo da komisija ima najmanje tri člana, da je broj članova uvek neparan i da je obavezni član sekretar ustanove.

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 08.12.2022.
Naslov: Redakcija