Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TOKOM 2020. GODINE IZVRŠNI POSTUPAK U PRIVREDNIM SUDOVIMA VODIĆE SE ELEKTRONSKIM PUTEM


Sledeća godina treba da bude godina u kojoj će se ceo izvršni postupak u privrednim sudovima voditi elektronskim putem, istakla je ministarka Kuburović na okruglom stolu "Pravosuđe i privreda", koju je organizovala Američka privredna komora u Srbiji (AmCHam), uz podršku Ministarstva pravde u Beogradu.

"Nadamo se da ćemo na taj način skratiti postupak izvršenja, što je od značaja za napredovanje na Duing biznis listi Svetske banke", naglasila je ministarka Kuburović i dodala da veruje da će privredni sudovi biti zainteresovani da koriste ovaj sistem.

Ona je rekla da je plan da se sistem E-suda, koji trenutno postoji u Upravnom sudu, 2021. godine proširi na celo privredno sudstvo, a potom i sudove opšte nadležnosti i ostale sudove.

Kuburović je podsetila da od 1. januara, kada počinje primena Zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 54/2019), treba da profunkcioniše elektronska oglasna tabla, u cilju poboljšanja dostavljanja pismena, a od 1. marta i primena e-aukcije.

Kuburović je naglasila i da nikada više budžetskih sredstava nije izdvojeno za unapređenje IKT sistema nego što je to Budžetom za narednu godinu.

Ministarka pravde je istakla da se paralelno sa razvojem digitalizacije radi i na opremanju sudova, kako bi oni bili u potpunosti spremni za inovacije, kao i na jačanju kadrovskih kapaciteta u pravosudnim organima.

Ona je ukazala da je, prema podacima Saveta Evrope, 2016. godine u pravosuđu u Srbiji radilo 9.700 administrativnih radnika, a danas, i pored zabrane zapošljavanja, 11.980, što pokazuje da se Ministarstvo pravde trudilo da sudovima i drugim organima obezbedi što bolje uslove rada.

Kuburović je ukazala na dugogodišnju dobru saradnju Ministarstva pravde sa Američkom privrednom komorom i kao primer istakla zajednički rad na izradi izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Zamenica izvršnog direktora te komore Amalija Pavić istakla je da je serija okruglih stolova dala puno konkretnih predloga za unapređenje efikasnosti rada sudova, načina za ujednačavanje postupanja, a poseban akcenat je dat na sadržaj dalje edukacije sudija i njihovu specijalizaciju.

Ona je izrazila nadu da će neki od ovih predloga biti primenjeni u praksi ili odgovarajućim regulativama i da će već za godinu dana moći da se vide konkretni pomaci.

Izvor: Vebsajt RTV, 10.12.2019.
Naslov: Redakcija