Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI OD NEJONIZUJUĆIH ZRAČENJA: Iako je rok za uklanjanje radioaktivnih gromobrana istekao je još 2014. godine u mnogim gradovima taj rok nije ispoštovan


Ove jeseni u Nišu je zvanično odlučeno da se s krovova stambenih zgrada i drugih objekata uklone radioaktivni gromobrani. Dat je i rok da se taj posao na gradskom području obavi najkasnije do poslednjeg dana proleća naredne godine. Iz lokalnog budžeta za tu namenu biće izdvojeno oko 15 miliona dinara. I, kako zakon nalaže, do početka radova na tenderu će biti izabrana jedna od firmi u Srbiji koja se bavi uklanjanjem radioaktivnih gromobrana.

U Nišu na 18 visokih građevina postoji tridesetak radioaktivnih gromobrana. I svi su, poznato je, opasni po ljudsko zdravlje i zbog toga će biti zamenjeni. Zato se procenjuje se da će predstojeća akcija uklanjanja radioaktivnih gromobrana značajno unaprediti sve što se preduzima na očuvanju i unapređenju životne sredine.

Sadašnji radioaktivni gromobrani postavljani su u Nišu, kao i u celoj našoj zemlji, šezdesetih godina prošlog veka, ali je veliki broj u većini srpskih gradova uklonjen pošto su zabranjeni odredbama Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009), koji je usvojen 2009. Zaboravlja se, međutim, najznačajnije – da je istoga dana kada je u Narodnoj skupštini usvojen pomenuti Zakon određen obavezujući rok da se u svim sredinama gde postoje radioaktivni gromobrani moraju ukloniti u narednih pet godina, odnosno najkasnije do kraja 2014. godine. Taj rok ni u Nišu kao i u mnogim drugim gradovima nije poštovan. Iako su skoro svake godine usvajane inicijative za demontiranje i sklanjanje opasnih radioaktivnih gromobrana i da su, ali samo na papiru, planirana budžetska sredstva, skoro ni na jednoj lokaciji ništa nije bitno promenjeno: gromobrani koji zrače i negativno utiču na čoveka i njegovu životnu sredinu ostajali su da štrče u nebo.

Zakonom predviđeni rok odavno je prošao i sada se umesto tih probijenih postavljaju novi. Nije dobro, a još manje korisno da radioaktivni gromobrani i dalje ostaju tamo gde su i da ugrožavaju zdravlje stanovništva.

To prvi moraju da shvate oni koji donose odluke i koji treba da ih sprovedu u delo. I da bi se razlikovali od svih svojih prethodnika na funkcijama i da bi zaštitili i svoje sugrađane i sebe.

Izvor: Vebsajt Politika, Toma Todorović, 02.12.2019.
Naslov: Redakcija