Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SLOBODA IZRAŽAVANJA I PRAVO NA PRIVATNOST NA INTERNETU: Sudska praksa u Srbiji često suprotna odlukama Evropskog suda za ljudska prava. Ponašanje na društvenim mrežama nije dobro regulisano važećim medijskim zakonima, što je potrebno menjati


Sudska praksa u oblasti slobode izražavanja i prava na privatnost na internetu u Srbiji je oskudna i često kontradiktorna sa odlukama koje u tom domenu donosi Evropski sud za ljudska prava, izjavila je pravnica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Katarina Golubović

Prema njenim rečima, prvi razlog za to je što u Srbiji ima veoma mali broj tužilaca koji su podobni da se pojave na sudu kada se radi o ovoj oblasti, a drugi razlog je što je u pitanju nova oblast i nova pojava u sudskoj praksi.

"Naše sudstvo je sporo, a kada postoji ovako neusklađena praksa, potrebna je saradnja sa posebnim odeljenjima da bi se ona uskladila", ukazala je Golubović na okruglom stolu "Sloboda izražavanja na internetu i pravo na privatnost" u Novom Sadu.

Prema njenim rečima, veliki problem leži i u činjenici da je samim sudijama u Srbiji materija strana, a mnogi od njih "ne koriste praksu Evropskog suda, jer im na računarima koje koriste nije omogućen pristup sajtu tog suda, niti su obučeni da pretražuju baze sudskih praksi".

Ona je ocenila da se oblast slobode izražavanja i prava na privatnost na internetu odnosi i na društvene mreže, poput Fejsbuka, ali da ponašanje na njima nije dovoljno dobro regulisano u setu medijskih zakona koji su u Srbiji doneti 2014. godine, što je potrebno menjati.

Pravnica YUCOM-a Ana Janković Jovanović rekla je da je i praksa Evropskog suda za ljudska prava u ovoj oblasti "šarolika", ali da je potrebno da Srbija obraća pažnju na presude koje on donosi.

"U njima se nalazi praksa i standardi koji dopunjuju Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i njene članove 8. i 10. koji se odnose na slobodu izražavanja i pravo na privatnost", rekla je Janković Jovanović.

Ona je dodala i da je trenutno uvrežen standard Evropskog suda da je "u onlajn svetu dozvoljeno sve ono što je dozvoljeno u oflajn svetu", kao i obrnuto, kada se radi o zabranama i sankcijama.

Okrugli sto "Sloboda izražavanja na internetu i pravo na privatnost" održan je u Novom Sadu, a učestvovali su advokati, nezavisne institucije, organi državne uprave, predstavnici medija, kao i predstavnici organizacija civilnog društva.

Izvor: Vebsajt N1, 11.12.2017.
Naslov: Redakcija