Zastava Bosne i Hercegovine

SASTANAK MEŠOVITOG KOMITETA ZA SUKCESIJU IMOVINE SFRJ: Od 123 objekta 72 su podeljena, a za 51 se traži rešenje


Iako je od raspada SFRJ prošlo 26 godina, brakorazvodna parnica još traje. U sredu će u Beogradu biti održan sastanak Mešovitog komiteta za sukcesiju u kojem su predstavnici Srbije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Za održavanje stana na Petoj aveniji u Njujorku Srbija je do sada dala tri miliona dolara iako ga niko ne koristi. Zainteresovanih za kupovinu ima ali ne i dogovora među bivšim jugoslovenskim republikama, rekao je predstavnik Srbije u Mešovitom komitetu za sukcesiju Veljko Odalović.

"Na početku sukcesije imovina je jasno popisana ali su problemi nastali u realizaciji. Od ukupno 123 objekata 72 su podeljena, a za 51 objekat se traži rešenje. Među njima ima i onih koji, iako su upisani kao vlasništvo SFRJ, ispostavilo se da su upisani po raznim kriterijuma i nemoguće ih je podeliti", kaže Odalović.

Jedan od takvih je i stan u Njujorku. Iako je na prestižnoj lokaciji već 26 godina čeka rešenje. Ipak, Veljko Odalović očekuje brzu realizaciju kada je reč o bivšoj jugoslovenskoj misiji u Njujorku i Tokiju kao i stana na prestižnoj njujorškoj lokaciji.

"Ostaju još četiri sporna objekta velikih površina, a to su objekti u Moskvi, Adis Abebi, Nju Delhiju i Brazilu, jer zemljište na kojima se objekti nalaze nije upisano kao vlasništvo SFRJ", kaže Odalović.

Predstavnik Srbije u komisiji za sukcesiju kaže da je Srbiji pripala kvota od 39,5 odsto imovine kao i da je vrednost ukupne imovine pre 26 godina procenjena na 110 miliona dolara i da to danas nije isto.

"Nadam se da su svi shvatili da se ne isplate troškovi koji se plaćaju. Verujem da ćemo u sledećoj godini rešiti najveći broj problema. Postoji jedan broj objekata koji se nesporno mogu podeliti i insistiraćemo na tome na predstojećoj sednici", rekao je Odalović.

Izvor: Vebsajt RTS, 12.12.2017.
Naslov: Redakcija