Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV RS: Očekuje se predlaganje ustavnih amandmana koji se odnose na sudsku vlast i regulisanje položaja javnog tužilaštva


Preuzeto sa sajta N1

Srpsko pravosuđe je nezavisno i beleži veliki napredak u pogledu efikasnosti, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

"Verujem da je naše pravosuđe nezavisno, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima i zakonima koji regulišu položaj pravosuđa", rekla je Kuburović.

Dodala je da treba da se menja ustavni okvir u cilju jačanja nezavisnosti sudova i javnih tužilaštava u smislu postupka izbora nosilaca pravosudnih funkcija, kako bi se isključili uticaji zakonodavne vlasti na proces izbornog dela.

"Očekuju nas izmene Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) i predlaganje ustavnih amandmana koji se odnose na sudsku vlast i regulisanje položaja javnog tužilaštva", rekla je Nela Kuburović.

Prema njenim rečima, Srbija, kada je reč o efikasnosti sudstva, beleži veliki napredak.

"Mnoge zemlje EU imaju lošije statističke podatke u nekim delovima", rekla je ministarka i navela primer Italije u kojoj je prosečna dužina trajanja sudskog postupka u prvom stepenu 700 dana, dok je u Srbiji 360 dana.

Izvor: Vebsajt N1, 11.12.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija