Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRIVREDNIM KOMORAMA: Od 1. januara 2017. godine za sve privredne subjekte obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije. Većina njih, pre svega preduzetnici i početnici u poslu, neće imati nikakav trošak. Ostale kompanije, u zavisnosti od poslovnih prihoda, mesečno će plaćati od 300 do 185.000 dinara


Sve firme u Srbiji od 1. januara 2017. moraće da budu članovi Privredne komore Srbije (PKS). Skupština PKS je prošle nedelje usvojila novi cenovnik članarina koje će morati da plaćaju. Većina njih, pre svega preduzetnici i početnici u poslu, neće imati nikakav trošak. Ostale kompanije, u zavisnosti od poslovnih prihoda, mesečno će plaćati od 300 do 185.000 dinara.

Članarine su se dosad obračunavale po svakom zaposlenom i to u iznosu od 0,19 odsto bruto plate svakog radnika. Takva formula, uz obavezno članstvo, bila bi preveliko opterećenje privredi.

- Članstvo i članarine postoje da bi privreda na jednom mestu mogla da zastupa svoje interese. Da se na legitiman način bori za svoje interese. Treba da gledamo da što manje opteretimo privredu, ali i da omogućimo efikasan rad komorskog sistema. Sada će svaki privrednik moći da bira i da bude biran. Dosadašnji način obračuna je neprikladan za sadašnje stanje. Pokušali smo da nađemo meru. Skoro 75 odsto firmi ovim predlogom će biti oslobođeno plaćanja članarine - rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Nova skala, međutim, nije prošla bez kritike. Jedan od članova Skupštine PKS zamerio je što su za kriterijum uzeti poslovni prihodi, jer su tako opterećeni prerađivači koji imaju velike prihode, ali male profite. Predstavnik preduzetnika, s druge strane, zažalio je što su oni izuzeti iz plaćanja. Smatra da i oni treba da izmiruju članarinu, jer će tako biti ravnopravni.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. Bulatović, 08.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija