Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA APV: Utvrđen Predlog pokrajinske skupštinske odluke o budžetu za 2017. godinu


Pokrajinska vlada je na sednici održanoj 10. decembra 2016. godine utvrdila Predlog pokrajinske skupštinske odluke o budžetu za 2017. godinu i uputila je u redovnu skupštinsku proceduru kako bi se poslanici Skupštine AP Vojvodine na sledećoj sednici o tom predlogu izjasnili.

Predsednik Pokrajinske vlade rekao je da ne postoji pozicija u budžetu za 2017. godinu koja nije uvećana, osnažena i učvršćena, što je novi element javnih politika koje će Pokrajinska vlada voditi. On je naglasio da su znanje, mehanizmi i pomoć Vlade Republike Srbije u vidu obezbeđivanje dodatne 1.3 milijarde dinara, kao i efikasna pomoć u refinansiranju pokrajinskog javnog duga i uštede od 200 miliona koja iz toga proističe, omogućili da se budžetska sredstva usmere na projekte od prioritetnog značaja za građane Vojvodine. Predsednik je rekao da se počinje sa direktnim finansiranjem finalizacije rešavanja imovinsko-pravnih odnosa na trasi puta Novi Sad – Ruma, da sledi izgradnja Ipsilon kraka kod Subotice, da se počinje finansiranje izgradnje nove grade Radio-televizije Vojvodine, kao i da je finansiranje izgradnje Žeželjevog mosta preuzela Republika Srbija, što je rasteretilo pokrajinski budžet i omogućilo rad na drugim razvojnim projektima.

Potpredsednik Pokrajinske vlade ocenio je predlog budžeta kao optimalan i izbalansiran, i naglasio da je ukupno uvećanje budžeta od 10 procenata omogućilo povećanje u svim segmentima delovanja Pokrajinske vlade tako što su povećana sredstva u svim sekretarijatima, prema onim prioritetima koji su određeni pri formiranju aktuelne Pokrajinske vlade. Potpredsednik je istakao da je dobro planiranje budžeta tek prva faza posla i da nakon nje sledi realizacija budžetskih sredstava, koja mora podrazumevati dobru i temeljnu pripremu. On je dodao da je urađen dobar posao na restrukturiranju i refinansiranju pokrajinskog javnog duga i izrazio sigurnost da postoji prostor i za dodatne uštede prilikom realizacije projekata. Potpredsednik Pokrajinske vlada zaključio je izlaganje rečima da u svakodnevnom upravljanju javnim sredstvima postoji prostor za racionalizaciju troškova, da postoji prostor za veću efikasnost i uštede, i poručio da se na tome mora raditi.

Kako je objasnila pokrajinska sekretarka za finansije, obim budžeta za 2017. godinu predložen je na nivou od 63.6 milijardi dinara, što, zajedno sa sredstvima koja će predlogom budžeta Republike Srbije po kojem će dodatna 11,5 milijarda dinara biti usmerena Pokrajini, čini više od 7 odsto republičkog budžeta. Ona je konstatovala i da će pokrajinski budžet za 2017. godinu biti 10 procenata veći nego ovogodišnji.

Projektovanim budžetom se, između ostalog, omogućava isplaćivanje finansijske pomoći od 12.000 dinara mesečno porodicama s troje dece, regresiranje troškova prevoza učenika i studenata, kao i povećanje budžeta koji se odnosi na programe zbrinjavanja izbeglih i raseljenih lica. Predlogom budžeta predviđene su i brojne investicije u visokoškolske ustanove, dodatna ulaganja u poljoprivredu i vodoprivredu, kao i ulaganja u oblasti zaštite životne sredine, privrede i turizma, javnom informisanju, radu nacionalnih saveta i institucija kojima je osnivač APV.

Predlog budžeta za 2017. godinu naći će se na dnevnom redu naredne sednice Skupštine AP Vojvodine.

Izvor: Vebsajt Vlade AP Vojvodine, 10.12.2016.
Naslov: Redakcija