Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU: Vrednost oduzete imovine iznosi 40 milijardi evra, te je zbog nedostatka sredstava najbolji način za rešenje ovog pitanja naturalna restitucija, osim poljoprivrednog zemljišta, koja će biti završena do kraja 2017. godine. Sledeća faza je obeštećenje i taj posao će trajati u narednih pet do sedam godina, kada bi ceo postupak restitucije trebalo da se okonča


Za nešto više od dve godine od isteka roka za podnošenje zahteva za restituciju, bivšim vlasnicima i njihovim zakonskim naslednicima, po poslednjim podacima Agencije za restituciju, vraćeno je 5.487 poslovnih prostora, zgrada kao celina i stanova. Ukupna površina vraćenih objekata je veća od 387.000 kvadratnih metara. Procenjuje se da je vrednost vraćene imovine, a uz nju i neizgrađenog građevinskog zemljišta, šuma i šumskog i poljoprivrednog zemljišta, oko milijardu evra.

 Agencija je do sada rešila gotovo polovinu zahteva, a za drugu nisu doneta rešenja jer je mahom reč o obeštećenju, gde će se ići na novčanu nadoknadu, što će početi 2018. godine. Prvi čovek Agencije za restituciju Strahinja Sekulić izjavio je da će naturalna restitucija biti završena do kraja 2017. godine, osim poljoprivrednog zemljišta. Sledeća faza obeštećenja će, po njemu, trajati narednih pet do sedam godina, kada bi ceo postupak restitucije trebalo da se okonča. Sekulić je izneo podatak da će, po procenama Agencije, starim vlasnicima biti moguće isplatiti od 10 do 15 odsto vrednosti oduzete imovine.

To je realnost, drugačije je nemoguće. Vrednost oduzete imovine je veća od 40 milijardi evra. Srbija nema kapacitete da ih u potpunosti obešteti. Način na koji radimo je najprihvatljiviji i najmanje nepravedan – ocenio je Sekulić.

 U Vojvodini je ukupno vraćeno 1.065 poslovnih prostora, zgrada kao celina i stanova. Kada se pogledaju podaci Agencije za restituciju o broju vraćenih poslovnih prostora, zgrada i stanova, vidi se da je oduzeta imovina vraćena u gotovo svim opštinama Vojvodine, a najviše u Novom Sadu – 399, zatim u Pančevu – 119 i Subotici – 116. U ostalim vojvođanskim opštinama broj vraćenih objekata je daleko manji od 100, a ima i više lokalnih samouprava gde je vraćen svega jedan. U Zrenjaninu je vraćeno 80 objekata, Somboru 57, Kikindi 39, Sremskoj Mitrovici 35, Rumi 31, Vršcu 27, Senti 20, Srbobranu 16, Kanjiži 15. Po devet objekata vraćeno je u Kovačici, Adi i Kuli, jedan manje u Bačkoj Topoli, a sedam u Inđiji i Bečeju. U Novom Kneževcu i Sremskim Karlovcima vraćeno je po pet, a u Kovinu, Vrbasu, Žablju, Bačkom Petrovcu po četiri. Po tri objekta vraćena su u Apatinu, Petrovaradinu i Staroj Pazovi, po dva u Alibunaru, Temerinu i Novom Bečeju. Po jedan objekat vraćen je u Novoj Crnji i Pećincima.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. Malešević, 12.12.2016.
Naslov: Redakcija