Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USTAVNI SUD RS: Nove sudije Ustavnog suda biće izabrane u narednih nekoliko dana


Od ukupno 15 sudija Ustavnog suda, među kojima je i predsednik suda, devet je onih kojima je 12. decembra 2016. godine istekao devetogodišnji mandat. Član 172 Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav) propisuje da Ustavni sud čini 15 sudija od kojih po pet biraju Narodna skupština, predsednik države i opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda (VKS).

"Narodna skupština bira pet sudija Ustavnog suda između deset kandidata koje predloži predsednik Republike. Predsednik imenuje pet sudija Ustavnog suda između deset kandidata koje predloži skupština, a opšta sednica VKS imenuje pet sudija između deset kandidata koje na zajedničkoj sednici predloži Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca", propisuje Ustav.

Međutim, s obzirom na to da se sada bira devet sudija, Narodna skupština će od osam kandidata koje je predložio predsednik Republike izabrati četiri, dok će predsednik države izabrati pet kandidata koje je predložio parlament. Mandat sudijama Ustavnog suda koje je izabrao direktno VKS još nije istekao, pa tako najviši sud u Srbiji sada nije "dao" svoje kandidate.

Pošto su i predsednik Republike i poslanici obelodanili spisak sa imenima "svojih" kandidata, može se očekivati da će nove sudije Ustavnog suda biti izabrane u narednih nekoliko dana. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije predložila je da parlament po hitnom postupku utvrdi listu od 10 kandidata sa koje će predsednik Srbije imenovati pet sudija.

U dopisu predsednice parlamenta navodi se i da sudijama Vesni Ilić Prelić, Oliveri Vučić, Katarini Manojlović Andrić i Draganu Stojanoviću, koji su imenovani za sudije Ustavnog suda odlukom predsednika Republike od 7. decembra 2007. dužnost sudije tog suda prestaje 12. decembra 2016. godine.

Izvor: Vebsajt Politika, Miroslava Derikonjić, 09.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija