Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKI SUD PRAVDE: Snižavanjem granice za penzionisanje sudija Poljska prekršila zakone EU


Poljska je prekršila zakone Evropske unije, kada je snizila prag za odlazak sudija u penziju i uvela različite godine za penzionisanje za muškarce i žene, odlučio je Evropski sud pravde. Evropska komisija tužila je Poljsku tom sudu, smatrajući da se teranjem sudija u penziju smanjuje nezavisnost pravosuđa i omogućava politički uticaj.

Modernizacija pravosuđa i pozitivna diskriminacija. Tako je Poljska pre dve godine objašnjavala zbog čega je usvojila izmene zakona kojima su sudije, umesto sa 67 godina života, morali da se penzionišu ranije – žene sa 60, a muškarci sa 65.

Istim zakonom, ministru pravde omogućeno je da odluči da li će neki sudija posle dostizanja tog praga moći da radi posao ili ne. To je upalilo alarm u Briselu, koji je tužio Varšavu sudu, tvrdeći da smanjuje nezavisnost pravosuđa, i sudstvo stavlja pod kontrolu.

Sudije nisu imale dilemu: "Poljska nije ispunila svoje obaveze u skladu sa zakonima EU, time što je uspostavila različite godine za penzionisanje muškaraca i žena sudija i javnih tužilaca, kao i spuštanjem praga za odlazak u penziju sudija opštih sudova, istovremeno dajući Ministru pravde tu moć da produži period aktivne službe tih sudija. Taj zakon nije u skladu sa propisima Evropske Unije", kaže "Marek Safjan, sudija Evropskog suda pravde.

Iako ne dovodi u pitanje obavezu da se povinuje aktuelnoj presudi, Poljska podseća da je prošle godine izmenila zakon, kako bi izjednačila prag za odlazak u penziju za muškarce i žene, a pravo da odlučuje o produžetku rada sudija i tužilaca dala Nacionalnom sudskom registru. Smatraju da je nakon toga tužba morala da bude povučena.

"Presuda koja je doneta biće detaljno analizirana. Ona se odnosi na prethodno stanje stvari i ne utiče na aktuelne odredbe zakona." U Briselu međutim i dalje tvrde da to nije dovoljno, ali prate šta će Varšava sada da učini. "Izmene zakona ne odnose se na one sudije na koje je taj zakon već uticao pre nego što su izmene stupile na snagu... Lopta je u dvorištu poljskih vlasti koji bi trebalo da nam kažu na koji način će se povinovati presudi", izjavila je "Mina Andreeva, portparolka Evropske komisije.

Poljska se poslednjih godina nalazi pod lupom Brisela zbog zakona koje usvajaju vladajući evropskeptici okupljeni oko stranke "Prava i pravde". Evropski sud pravde i proletos doneo sličnu odluku o sudijama Vrhovnog suda, a nedavno je usvojio i negativno mišljenje o odbijanju grupe zemalja unije među kojima je i Poljska, da prihvate evropske kvote za prijem migranata.

Izvor: Vebsajt N1, Nikola Radišić, 05.11.2019.
Naslov: Redakcija