Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKA KOMISIJA REVIDIRALA NAVIŠE PROJEKCIJU RASTA BDP-A SRBIJE ZA 2018. I 2019. GODINU


U svom najnovijem izveštaju Autumn 2018 Economic Forecast, Evropska komisija revidirala je naviše projekciju rasta BDP-a Srbije za ovu godinu sa 3,3% na 4,1%, a za 2019. godinu sa 3,5% na 3,8%. Popravljanje projekcije, prema njihovoj oceni, rezultat je snažnog rasta investicija i rasta zaposlenosti i zarada.

Evropska komisija u prvi plan ističe dinamičan rast bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini godine, koji je ubrzao na skoro 5% međugodišnje, vođen dvocifrenim rastom investicija i podržan rastom finalne potrošnje. Posmatrano sa stanovništva ponude, prema njihovoj oceni, svi sektori privrede dali su pozitivan doprinos, a posebno naglašavaju rast građevinarstva od preko 20% i odličnu poljoprivrednu sezonu. Navodi se i da se povoljna kretanja u realnom sektoru prelivaju i na tržište rada, gde očekuju pad nezaposlenosti na višedecenijski najniži nivo. Dodatno, Evropska komisija ocenjuje da postoji rizik naviše kada je reč o rastu investicija i izvoza, a usled povećanja kapitalnih rashoda države i snažnog i diversifikovanog priliva stranih direktnih investicija.

Evropska komisija ocenjuje da će inflacija ostati u granicama cilja Narodne banke Srbije, i da će se u uslovima rasta agregatne tražnje postepeno približavati centralnoj vrednosti cilja. Kao važne faktore privrednog rasta, Evropska komisija navodi i povoljne uslove finansiranja.

Komisija ističe i da će dalje sprovođenje strukturnih reformi, podržano novim aranžmanom sa MMF-om, doprineti odličnim fiskalnim rezultatima i osigurati smanjenje javnog duga na nivo ispod 50% BDP-a u narednom periodu.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 10.11.2018.