Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O ARHIVSKOJ GRAĐI USKORO NA JAVNOJ RASPRAVI: Usvajanjem ovog zakona biće omogućeno uspostavljanje elektronske arhive


Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, najavila je da bi do kraja meseca trebalo da počne javna rasprava o Nacrtu zakona o arhivskoj građi, podsetivši na to da je završena javna rasprava o Nacrtu zakona o centralnom registru stanovništva i da bi trebalo da ga Vlada uskoro usvoji.

Brnabić, koja je prisustvovala predstavljanju novog sajta Vlade u prostorijama Saveza slepih Srbije je, govoreći o daljim koracima na jačanju e-uprave, ukazala na to da je u Skupštini Srbije u proceduri Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Radna grupa je završila Nacrt zakona o arhivskoj građi, koji će konačno u Srbiji omogućiti elektronsku arhivu, naglasila je ona i dodala da sledi privođenje kraju posla na adresnom registru.

Premijerka je podsetila lokalne samouprave na to da treba da preuzmu elaborate Republičkog geodetskog zavoda i daju imena ulicama koje još nemaju imena, kako bi taj posao bio završen do sredine 2019. godine.

Onda možemo da nastavimo da pružamo veći broj elektronskih usluga, podvukla je predsednica Vlade, podsetivši i na to da od decembra na terenu počinje primena projekta e-inspektor, koji je, kako je ocenila, dugo najavljivan i jako ambiciozan.

Kao drugi važan projekat ona je istakla povezivanje lokalnih poreskih administracija, tako da više neće biti neophodno da se trči od šaltera do šaltera i skupljaju papiri, već će moći da se transparentno vidi koliko se duguje za porez na imovinu i da se plati elektronski, naglasila je Brnabić.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 12.11.2018.
Naslov: Redakcija