Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

AGENCIJA FITCH RATINGS ZADRŽALA STABILNE IZGLEDE ZA POBOLJŠANJE KREDITNOG REJTINGA SRBIJE


Rejting agencija Fitch Ratings potvrdila je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou “BB”. Potvrđeni su i stabilni izgledi za njegovo dalje poboljšanje.

Odluka agencije Fitch Ratings o potvrđivanju stabilnih izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doneta je na osnovu ocene da će ekonomska politika i u narednom periodu doprinositi daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja, unapređenju poslovnog ambijenta i smanjenju javnog duga.

Agencija konstatuje da je inflacija niska i stabilna, pri čemu se očekuje njeno kretanje u granicama cilja i u narednom periodu i približavanje nivou od 3% u 2019. godini. Pored očuvanja stabilnosti cena, ova agencija ističe i sve bolje pokazatelje bankarskog sektora, povećanje kvaliteta aktive banaka, povećanu adekvatnost kapitala i postignute rezultate na smanjenju problematičnih kredita, koji su na najnižem nivou od kada se taj pokazatelj prati.

U svojoj odluci Fitch Ratings navodi da je međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini godine bio snažniji od očekivanog i da je iznosio 4,9%, vođen investicijama i rastom potrošnje. Ovakva kretanja opredelila su Fitch Ratings da poveća projekciju privrednog rasta za ovu godinu sa 3,5% na 4,3%.

Procenjuje se da će i ove godine, i uz visok rast državnih investicija, biti ostvaren suficit u budžetu, a ističe se i plan Vlade Srbije da prioriteti u budžetu za narednu godinu budu kapitalne investicije, smanjenje poreskog opterećenja na rad i mere za podizanje životnog standarda. Kada je reč o javnom dugu, Fitch Ratings ocenjuje da će se smanjenje njegovog učešća u bruto domaćem proizvodu nastaviti i ove godine.

Agencija Fitch Ratings očekuje smanjenje spoljne neravnoteže u narednoj godini, pri čemu ističu da će neto priliv po osnovu stranih direktnih investicija i dalje u potpunosti pokrivati tekući deficit.

Uzimajući u obzir postignute rezultate i očekivanja za naredni period, agencija Fitch Ratings ocenjuje da postoje stabilni izgledi za dalje povećanje kreditnog rejtinga Srbije. Kada je reč o parametrima koji mogu uticati na odluku o povećanju kreditnog rejtinga, ova agencija pre svega ističe poboljšanje izgleda za dodatno ubrzanje privrednog rasta, očuvanje povoljne strukture rasta u srednjem roku, smanjenje spoljne neravnoteže i dalje smanjenje javnog duga.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 10.11.2018.