Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UPOZORENJE POVERENIKA NA NEZAKONITO POSTUPANJE JAVNIH IZVRŠITELJA SA PODACIMA O LIČNOSTI GRAĐANA


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u pismu koje je uputio Komori javnih izvršitelja ukazao je da je u više postupaka nadzora koje je sprovodio po predstavkama građana utvrdio nepravilnosti i nezakonitosti u obradi podataka o ličnosti od strane javnih izvršitelja, te da se, i pored nekoliko formalnih upozorenja koje je Poverenik uputio sa takvom praksom nastavlja.

Poverenik je podsetio da je jedna od zakonom utvrđenih obaveza Komore da se stara o tome da javni izvršitelji savesno i zakonito obavljaju svoj posao, te da je s tim u skladu obaveza Komore da preduzme sve potrebne korake da bi se sa nezakonitom praksom prestalo.

Poverenik je kopiju pisma dostavio i Ministarstvu pravde koje je po zakonu nadležno da vrši nadzor na radom javnih izvršitelja.

U sprovedenim postupcima nadzora je utvrđeno da javni izvršitelji, prilikom dostavljanja rešenja o izvršenju koja donose po predlozima istog izvršnog poverioca i od istog datuma, dostavljaju podatke o ličnosti većeg broja fizičkih lica, imena i prezimena, adrese, dugovanja. Dostavljaju, dakle, i podatke svih drugih lica za koje je izvršni poverilac istom prilikom tražio izvršenje. Dostavljajući npr. izvod iz "Knjige uručenja opomenutih korisnika", čine dostupnim, bez svrhe i potrebe ne samo podatke konkretnog dužnika, nego podatke svih lica u odnosu na koje se izvršenje od strane poverioca istom prilikom traži.

Nezavisno od činjenice što uzrok ovakve prakse najverovatnije nije zla namera, već neznanje, nemar ili aljkavost, ona je direktno suprotna zakonskoj obavezi da se pri obradi ličnih podataka preduzimaju odgovarajuće mere zaštite podataka, a njom se izlažu kompromitaciji i mogućoj zloupotrebi lični podaci većeg broja lica, pa se s njom mora prestati bez odlaganja.

Izvor: Vebsajt Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 12.11.2018. godine