Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Biće formirana ministarska grupa zbog problema vršnjačkog nasilja


Narednih dana biće formirana ministarska grupa koja će na operativnom nivou raditi više i dublje na rešavanju problema nasilja u školama, najavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević.

On je rekao da Ministarstvo koje vodi ne može samo da izađe na kraj s tim problemom, već da u rešavanje moraju da se uključe i druga ministarstva - za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, unutrašnjih poslova i pravde, ali i porodica.

Šarčević je naglasio da su novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017 - dalje: Zakon) predviđene oštrije kazne za roditelje, jer se, kako kaže, ne vidi samo dete kao problem, već i roditelji, koji su često nezainteresovani.

- Nisu male kazne u Srbiji ako je 100.000 dinara kazna, a do sada bila 5.000. To je drastično povećana kazna. I ne može neko da se izvuče iz priče - rekao je Šarčević.

On je kao jedan od problema naveo i to što je prethodni saziv ministarstva "desetkovao" stručne saradnike po školama, pedagoge, psihologe...

- To je resorski degradirano, a to su ljudi koji mogu da primete neku nevolju pre nego što se nešto desi. Oni moraju da znaju svu decu, sastav porodice, da je očekivati da se tako nešto desi. Prevencija je u ovom slučaju bitna - podvukao je ministar.

Kako je istakao, za godinu dana došlo je do promena u sistemu, tako da ministar može da postavi i razreši direktore.

- Sada smo napravili proceduru, u jednom danu, škola mora da prijavi nasilni incident školskoj upravi i inspekciji na lokalu. Istog trenutka oni moraju da jave republičkoj inspekciji, nadležnim pomoćnicima i timu za nasilje, a ko to ne uradi, sledi smena, bez pardona i to piše u Zakonu - naznačio je ministar.

Ukazao je i da se govori samo o slučajevima koji "isplivaju" u javnost, dok se mnogo toga ne prijavi, u nameri da se zataška.

- Sada ćemo na ovome raditi intenzivno i pokušati da to na neki način dovedemo na razumnu meru - podvukao je ministar prosvete.

On je rekao da zaposleni u školi moraju da znaju koja su to "kritična mesta u školi" i moraju da budu među decom.

- Nijednog trenutka neću opravdati školu i njenu krivicu tamo gde je ona kriva, ali istovremeno nastavnicima su vezane ruke - ne smeš ovo, ne smeš ono, svi su u pravu sem onih koji rade u nastavi. Sad smo stvari postavili na svoje mesto i sada sistem mora da deluje efikasno - rekao je Šarčević.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 12.11.2017.
Naslov: Redakcija