Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O LEKOVIMA I MEDICINSKIM SREDSTVIMA: Udruženje pacijenata obolelih od melanoma traži izmenu Zakona, kako bi se pacijentima omogućilo lakše sprovođenje kliničkih studija i donacija lekova


Neophodno je izmeniti Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010 i 107/2012) i omogućiti brže i lakše sprovođenje kliničkih studija i donacija lekova, apel je Udruženja pacijenata obolelih od melanoma. Takođe se insistira da svi pacijenti oboleli od ovog raka kože u Srbiji dobiju kompletnu terapiju koja bi omogućila preživljavanje većeg broja pacijenata.

Čuli smo da Ministarstvo zdravlja upravo radi na tome i do kraja godine ili početkom sledeće taj zakon bi trebalo da bude usvojen – naglasio je Savo Pilipović, predsednik Udruženja, dodavši da će nova zakonska rešenja dovesti do toga da se mnogi pacijenti leče u kliničkim studijama, što državu ne košta ništa, a uz to će omogućiti veći broj donacija. Tako će ostati manje pacijenata koji će se lečiti o trošku fonda.

Na potezu je i Ministarstvo finansija, jer njihovom odlukom sada se naplaćuje PDV na donirane lekove. Zato sada imamo deset pacijenata koji se leče na taj način, a ukoliko bi se taj namet ukinuo, imali bismo ih mnogo više – rekao je Pilipović, koji se protiv ove opake bolesti bori od 2012. godine. On je imao sreću da bude uključen u kliničku studiju u Kožnoj klinici u Tibingenu, gde je počeo da prima lek od koga su mu se metastaze povukle. Zahvaljujući tom leku, danas se oseća dobro. Mnogo je ljudi kojima je Udruženje pomoglo da nađu inovativnu terapiju u inostranstvu. Ali ima i onih koji je ne dočekaju.

U Srbiji od melanoma oboli između 500 i 600 ljudi, on može da se javi na svakom delu tela i smatra se jednim od najzloćudnijih tumora. Ne bira uzrast, a nije ga lako prepoznati na prvi pogled, jer često izgleda kao mladež.

Metastaze se najčešće javljaju na mozgu, plućima, sistemu za varenje, kostima…

Lidija Kandolf Sekulović, sekretar Odbora za melanom Srpskog lekarskog društva, istakla je da je napravljen veliki iskorak u lečenju metastatskog melanoma u Srbiji, ali da je potrebno da se ono uskladi sa evropskim vodičima.

Najvažnije je da se omogući dostupnost inovativnih lekova, čime bi lečenje metastatske bolesti bilo znatno unapređeno – naglasila je Kandolf Sekulović.

Dermatolog Željko Mijušković istakao je da je teško prihvatiti činjenicu da lek postoji, a da nije dostupan, kao i da zbog komplikovane procedure pojedini pacijenti nisu stigli ni da prime propisanu terapiju, jer kad je u pitanju melanom, tu se, kako kažu lekari, vodi i bitka sa vremenom.

Važno je reći da su prošle jeseni dva leka stavljena na pozitivnu listu.

Udruženje zahteva da se uvede još jedan inhibitor, kao i da imunoterapija bude dostupna svim pacijentima, a ne samo onima koji su braf-negativni. Pojašnjenja radi, neki pacijenti su braf-pozitivni, a neki braf-negativni. Samo braf-negativnim pacijentima omogućeno je da se leče imunoterapijom, dok se braf-pozitivni leče inhibitorom.

Izvor: Vebsajt Politika, Slavica Stuparušić, 09.11.2017.
Naslov: Redakcija