Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA BANKE SRBIJE: REFERENTNA KAMATNA STOPA ZADRżANA NA NIVOU OD 4,5 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici održanoj 12. novembra 2015. godine da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,5 odsto.

Donoseći odluku o zadržavanju referentne stope, Izvršni odbor je imao u vidu očekivane efekte dosadašnjeg snižavanja referentne kamatne stope i postepenog smanjenja stope devizne obavezne rezerve na kretanje inflacije u narednom periodu, ali i dalje prisutne eksterne rizike. U najvećoj meri neizvesnost potiče od različitog karaktera monetarnih politika centralnih banaka najznačajnijih svetskih ekonomija u narednom periodu.

Povećanje referentne kamatne stope FED-a moglo bi nepovoljno da utiče na likvidnost na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanje kapitala prema zemljama u usponu. Ipak, prema oceni Izvršnog odbora, povećanju otpornosti domaće privrede na pomenute rizike iz međunarodnog okruženja doprinose efekti mera fiskalne konsolidacije, povoljniji izgledi privrednog rasta od očekivanih, smanjenje spoljne neravnoteže i dosledno sprovođenje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Razmatrajući aktuelna monetarna i makroekonomska kretanja i projekcije, Izvršni odbor je konstatovao da su inflatorni pritisci i dalje niski, čemu pre svega doprinose niska inflacija u međunarodnom okruženju, niske cene primarnih proizvoda na svetskom tržištu, relativna stabilnost deviznog kursa, pozitivni efekti fiskalne konsolidacije i dalji pad inflacionih očekivanja. Privremeni povratak međugodišnje inflacije u granice cilja očekuje se početkom naredne godine po osnovu isključenja prošlogodišnjih pojeftinjenja naftnih derivata i cigareta iz obračuna, a do trajnije stabilizacije inflacije u granicama cilja trebalo bi da dođe od sredine 2016. godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. decembra 2015. godine.

Izvor: Press služna Narodne banke Srbije, 12.11.2015.
Naslov: Redakcija