Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG NOVOG ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: DOZVOLJENA GRADNJA I NA LOKACIJAMA SA PRAVOM KORIšćENJA ZEMLJIšTA


Novim Zakonom o planiranju i izgradnji, koji će se tokom novembra naći u skupštinskoj proceduri, biće dozvoljena gradnja i na lokacijama sa pravom korišćenja zemljišta, izjavila je potpredsednica vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ministarstvo građevinarstva je najavilo da bi Vlada Srbije sledeće sedmice trebalo da usvoji Predlog novog zakona o planiranju i izgradnji koji se ne bavi pitanjem konverzije, a nacrt tog zakona je već prosleđen ministarstvima da daju svoje mišljenje.

"Konverzija će svakako biti rešena, a ono što će biti pomoć i način kako da odblokiramo građevinsku industriju jeste da svako ko ima pravo korišćenja ima i pravo gradnje, što je Zakonom o planiranju i izgradni iz 2009. bilo zabranjeno i to je onemogućilo građevinsku industriju da se razvija", kazala je Mihajlović novinarima u Klubu poslanika.

Država mora, kako je rekla, mora da sačeka analizu efekata konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu, jer se sada ne zna koji bi za državu bili efekti konverzije bez naknade ili sa naknadom i kolikom.

Mihajlović je kazala da će analiza efekata biti objavljena i potpuno javna i na osnovu nje će konverzija tokom 2015. biti regulisana posebnim zakonom.

Sa druge strane, novi Zakon o planiranju i izgradnji, koji bi trebalo da bude usvosjen ove godine, omogućiće dobijanje građevinske dozvole za 28 dana na jednom šalteru i pokretanje dobijanja elektronske građevinske dozvole do polovine naredne godine.

"Mi smo jedina zemlja u regionu čije građevinarstvo ima udeo u bruto domaćem proizvodu od samo četiri odsto, a moralo bi da bude najmanje šest ili sedam odsto", naglasila je Mihajlović.

Ona je istakla da građani nemaju razloga strahuju da će morati skup da plaćaju za građevinsku dozvolu, jer će se ona dobijati na jednom šalteru tako da se neće plaćati mnoge takse koje sada postoje.

"Naš zadatak je da omogućimo građanima da što manje plate i pomognemo da što pre počnu da grade", dodala je ministarka.

Izvor: Tanjug, 12.11.2014.