Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MMF: PREGOVORI O REFORMI JAVNIH PREDUZEĆA I IZMENAMA ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI


Potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, razgovarala je sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o reformisanju javnih i državnih preduzeća u sektoru saobraćaja i izmenama Zakona o planiranju i izgradnji.

Mihajlović je predstavnike MMF-a upoznala sa započetim reformama u "Železnicama Srbije", gde je sprovedena prva faza restrukturiranja, odvajanjem upravljanja infrastrukturom i prevoza. Očekuje se da će nastavkom reformi i povećanjem efikasnosti "Železnica Srbije", na čemu Ministarstvo insistira, u narednoj godini biti ostvarene značajne uštede u tom preduzeću, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Kad je reč o putnoj infrastrukturi, predviđeno je da pripajanje preduzeća "Koridori Srbije" javnom preduzeću "Putevi Srbije" bude završeno do kraja godine. Formiranje jedinstvenog preduzeća ubrzaće realizaciju projekata, povećati efikasnost i omogućiti smanjenje troškova između 10 i 20 procenata, rečeno je na sastanku.

Mihajlović je istakla da će usvajanje izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, koje se očekuje do kraja novembra, značajno unaprediti investicioni ambijent u Srbiji, jer će se građevinske dozvole izdavati u roku od 28 dana.

Ona je dodala da će svi podzakonski akti koji prate ovaj zakon biti usvojeni do kraja marta, a do polovine godine očekuje se da bude uspostavljen i sistem elektronskog izdavanja građevinskih dozvola.

Izvor: Tanjug