Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU UGOVORA O KREDITU U IZNOSU DO 700 MILIONA EVRA KOJI SE ODNOSI NA NEOBEZBEĐENI ZAJAM U CILJU FINANSIRANJA ODREĐENIH GRAĐEVINSKIH USLUGA OD STRANE BECHTEL ENKA, A ZA IZGRADNJU MORAVSKOG KORIDORA: Zajam se daje uz osiguranje od strane Multilateralne agencije za garantovanje investicija


Članovi Vlade Republike Srbije usvojili su Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o kreditu u iznosu od 700.000.000 evra koji se odnosi na neobezbeđeni zajam u cilju finansiranja određenih građevinskih usluga od strane Bechtel Enka UK Limited, koji posluje u Srbiji preko Bechtel Enka UK Limited Ogranak Beograd za potrebe privrednog društva “Koridori Srbije” d.o.o. Beograd u vezi sa izgradnjom infrastrukturnog koridora autoputa E-761 deonice Pojate-Preljina (Moravski koridor) između Republike Srbije, koju zastupa Vlada Republike Srbije, postupajući preko Ministarstva finansija, kao Zajmoprimca i J.P. Morgan SE, kao Agenta i JPMorgan Chase Bank, N.A., London Branch, kao Prvobitnog mandatnog vodećeg aranžera i Banco Santander, S.A. New York Branch, Credit Agricole Corporate and Investment Bank i ING Bank, a branch of ING-DiBa AG kao Mandatnih vodećih aranžera i Određenih drugih finansijskih institucija, kao Prvobitnih zajmodavaca, uz osiguranje od strane Multilateralne agencije za garantovanje investicija.

Kako se navodi, reč je o zajmu između države Srbije, koju zastupa Vlada, postupajući preko Ministarstva finansija, kao zajmoprimca i J.P. Morgan SE, kao Agenta i JPMorgan Chase Bank, N.A., London Branch, kao prvobitnog mandatnog vodećeg aranžera i Banco Santander, S.A. New York Branch, Crédit Agricole Corporate and Investment Bank i ING Bank, a branch of ING-DiBa AG kao mandatnih vodećih aranžera i određenih drugih finansijskih institucija, kao prvobitnih zajmodavaca. Zajam se daje uz osiguranje od strane Multilateralne agencije za garantovanje investicija.

Ugovor o kreditu, kako se podseća u obrazloženju zakona, potpisan je u Londonu juna 2021. godine, između Republike Srbije i J.P. Morgan AG kao agenta i i JPMorgan Chase Bank, N.A., London Branch, kao aranžera i JPMorgan Chase Bank, N.A., London Branch, kao prvobitnog zajmodavca, uz podršku Izvozne kreditne agencije Velike Britanije u iznosu od 431,7 mil EUR.

- Radi nastavka realizacije ovog strateški značajnog infrastrukturnog projekta, i obezbeđivanja preostalog iznosa finansiranja podržanog od MIGA, 10. decembra 2021. godine, zaključen je Ugovor o kreditu koji se odnosi na neobezbeđeni zajam do iznosa od 400 mil EUR vezi sa izgradnjom infrastrukturnog koridora autoputa E-761 deonice Pojate-Preljina (Moravski koridor) i potvrđen u Narodnoj skupštini - piše u obrazloženju zakona.

U obrazloženju se podseća da je Zakonom o budžetu za 2023. godinu predviđeno zaduživanje države kod stranih investicionih korporacija, fondova i banaka u iznosu do 800 mil EUR za finansiranje izgradnje Moravskog koridora.

- Imajući u vidu potrebu za obezbeđivanjem dodatnih finansijskih sredstva radi realizacije predmetnog projekta u iznosu do 100 mil EUR u okviru već odobrene MIGA garancije, što omogućava Republici Srbiji zadržavanje povoljnih finansijskih uslova u skladu sa zaključenim Ugovorom o kreditu koji se odnosi na neobezbeđeni zajam do iznosa od 400 mil EUR uz MIGA garanciju, bilo je neophodno da se potpiše Pismo o izmenama i dopunama uz ponovljenu izjavu Pisma o angažovanju - navodi se.

Stoga je ovog leta, kako se navodi, Narodna skupština usvojila izmene i dopune tog ugovora.

Moravski koridor povezuje centralne delove Srbije sa dva Koridorom 10 i Koridorom 11. Autoput biće izgrađen na postojećoj trasi državnog puta prvog reda M-5 i povezivaće sva veća naseljena mesta u regionu: Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak.

Prva deonica Moravskog koridora od Pojata do Makrešana u dužini od 16,8 kilometara otvorena je za saobraćaj u aprilu ove godine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 10.10.2023.
Naslov: Redakcija