Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O CENTRALNOJ EVIDENCIJI STVARNIH VLASNIKA: 19.920 pravnih lica i udruženja krije prave vlasnike


U Agenciji za privredne registre (APR) u Srbiji 16.920 firmi, udruženja, predstavništava stranih preduzeća nije evidentiralo svoje stvarne vlasnike.

Iza ofšor firmi sa raznih egzotičnih destinacija, koje su osnivači ovdašnjih preduzeća, često se "kriju" državljani Srbije.

- Na osnovu izveštaja od 5. oktobra 2023, podatke o stvarnom vlasniku je od 173.502 obveznika evidentiralo 90,25%, odnosno 156.582 registrovana subjekta, kako obveznike definiše Zakon o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika ("Sl. glasnik RS", br. 41/2018, 91/2019, 105/2021 i 17/2023) - rekli su u APR.

Najrevnosniji obveznici u ispunjavanju ove obaveze su zdravstvene ustanove (94,47%), dok najmanji učinak imaju ustanove koje ne spadaju u zdravstvene (75,05%), kao i udruženja, sa učinkom od 80% evidentiranih stvarnih vlasnika.

Preciznije, stvarne vlasnike su evidentirala sva zatvorena akcionarska društva i predstavništva stranih zadužbina.

- Veoma visok učinak je kod zadužbina (95%) i društava sa ograničenom odgovornošću, (94,6%), dok je najmanji učinak ostvaren kod predstavništava stranih pravnih lica (29,8%) - rekli su u APR.

Neevidentiranje stvarnih vlasnika povlači prekršajnu prijavu, APR je u prvih šest meseci podneo oko 900 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv novoosnovanih pravnih lica i njihovih zastupnika, ukoliko u roku od 15 dana od dana osnivanja, odnosno nastupanja osnova evidentiranja, a to su promena vlasničke strukture i članova organa registrovanog subjekta, kao i druge promene na osnovu kojih se može ceniti ispunjenost uslova za sticanje svojstva stvarnog vlasnika, ne evidentiraju stvarnog vlasnika.

U 2023. je doneto oko 1.200 presuda po zahtevima koji su podneti u prethodnoj godini, ali sudovi i dalje pribegavaju vanrednom ublažavanju kazne i izriču opomene i novčane kazne ispod, zakonom propisanog minimuma. Iako se zaprećena visina novčane kazne za pravno lice kreće u rasponu 500.000 do dva miliona dinara, u svega 12 slučajeva je izrečen zakonski minimum od 500.000 za pravno i 50.000 za odgovorno lice.

I pored novčanog kažnjavanja, zakonom propisanim minimumom, prekršajna odgovornost nije imala nikakvog efekta u devet slučajeva, jer nije evidentiran stvarni vlasnik, ni nakon izricanja presude, rekli su u APR.

Finansijske institucije i menjačnice kontroliše Narodna banka Srbije.

Centralna evidencija stvarnih vlasnika uspostavljena je u APR-u 31. decembra 2018. godine, sa ciljem usaglašavanja domaćih propisa sa evropskim zakonodavstvom i unapređenja postojećeg sistema otkivanja i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 10.10.2023.
Naslov: Redakcija