Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O IZMENI UREDBE O ODREĐIVANJU DELATNOSTI KOD ČIJEG OBAVLJANJA NE POSTOJI OBAVEZA EVIDENTIRANJA PROMETA NA MALO PREKO ELEKTRONSKOG FISKALNOG UREĐAJA: Primena novih fiskalnih kasa na pijacama odložena do 31. decembra 2024. godine


Pijačni prodavci neće morati da uvedu nove fiskalne kase na kraju ove godine jer je primena e- kasa na pijacama odložena do 31. decembra 2024. godine.

U Uredbi o izmeni Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja ("Sl. glasnik RS", br. 85/2023), piše da je rok pomeren do kraja sledeće godine.

Pijačnim prodavcima država je odložila uvođenje novih fiskalnih kasa do kraja 2023. godine, ali je povećala cene zakupa tezge u Beogradu za 15 odsto od početka decembra 2022. godine, rekli su u Udruženju pijačnih prodavaca “Opstanak”.

U poslednjih godinu dana cene zakupa su još povećane.

“Zakup tezge je u poslednjih godinu dana poskupeo oko 40 odsto. Tako na većini pijaca u Beogradu zakup tezge iznosi više od 20.000 dinara dok je na Zelenom vencu oko 29.000 dinara”, kaže Srđan Praštalo, predsednik Udruženja pijačnih prodavaca “Opstanak”.

Cene su povećane, to je tržišna ekonomija, ali glavni problem pijaca, prema njegovoj oceni, je konstantni pad prometa i gubimo konkurentnost sa trgovinskim lancima i marketima, u kojima je ponuda takođe dobra i nude mogućnost plaćanja na rate.

Prodavci na pijacama protestovali su u martu prošle godine zbog uvođenja novih fiskalnih kasa na pijačnim tezgama, čija je primena prvobitno bila predviđena od 1. maja 2022. godine. Oni su se protivili obaveznom uvođenju kasa na pijacama i navode da će im biti ugrožen posao.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 10.10.2023.
Naslov: Redakcija