Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKE O EMISIJI OBVEZNICA REPUBLIKE SRBIJE RADI IZMIRENJA OBAVEZA PO OSNOVU OBEŠTEĆENJA ZA ODUZETU IMOVINU: Država se zadužuje 76,5 miliona evra zbog restitucije


Srbija će u januaru 2022. godine emitovati državne obveznice u ukupnom iznosu od 76,5 miliona evra kako bi regulisala obaveze po osnovu obeštećenja za oduzetu imovinu na osnovu rešenja koja su postala pravosnažna u periodu od 1. jula 2020. do 30. juna 2021. godine, piše u odluci Vlade. Iznos koji država treba da plati utvrđuje Agencija za restituciju.

Obveznice će biti emitovane u više serija sa različitim datumima dospeća od 2023. do 2034. godine.

Obveznice sadrže unapred obračunatu kamatu u iznosu od 2 odsto godišnje na preostali iznos obeštećenja određen pojedinačnim rešenjima, od dana pravosnažnosti ovih rešenja do konačne isplate.

Građani koji očekuju naknade za nekretnine koje nisu mogle da im budu vraćane, mogu da očekuju obveznice na svojim računa 14. januara 2022. godine.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić je u martu ove godine izjavio da će najveći broj ljudi koji traže velika obeštećenja za oduzetu imovinu dobiti isplatu na 12 godina plus 2 odsto kamate.

On je objasnio da maksimalno obeštećenje po podnosiocu zahteva ne može preći 500.000 evra, dok ukupno isplaćeno obeštećenje ne može biti veće od dve milijarde evra.

Sekulić je tom prilikom rekao da Agencija intenzivno donosi rešenja o obeštećenju vlasnika, da je do marta potpisano 200 rešenja i da bi do juna ove godine moglo da budu potpisano i do 1.500 rešenja o obeštećenju.

Odlukom Vlade Srbije, koeficijent za utvrđivanje iznosa obeštećenja iznosi 0,15 što znači da će vlasnici imovine koja im nije mogla biti vraćena u naturi dobiti 0,15 odsto tržišne vrednosti imovine, na osnovu procena Poreske uprave Srbije, rekao je on.

Procene su da će obeštećenje trajati tri, četiri godine posle donošenja pravosnažnih rešenja.

"Pretpostavljamo da će biti veliki broj žalbi i tužbi i treba sačekati reagovanja nadležnih organa, moramo da sačekamo i eventualno predloge za ponavljanje postupka”, rekao je Sekulić.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Katarina Baletić, 08.10.2021.
Naslov: Redakcija